ABD'nin Rus Wagner'i "terör örgütü" olarak tanıması gündemde

ABD'nin Rus Wagner'i "terör örgütü" olarak tanıması gündemde

Bloomberg'in konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağa dayandırdığı haberine göre ABD yönetimi, dünya genelinde varlık gösteren Rus paralı asker şirketi Wagner'i "terör örgütü" olarak tanımlamayı görüşüyor.

Biden yönetiminin Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen oligark Yevgeny Prigozhin'in kurucusu olduğu Rus paralı asker şirketi Wagner'i "terör örgütü" olarak tanımlama üzerine değerlendirmeler yaptığı bildiriliyor.

Bloomberg'in haberine göre, ABD, Wagner'i "terör örgütü" olarak tanımlayıp tanımlamama konusunda tartışmalarda bulunuyor.

Ancak Wagner'in "terör örgütü" olarak tanımlanması için şu ana kadar nihai bir kararın ortaya konmadığı belirtiliyor.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) halihazırda, Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigozhin'i "en çok arananlar" listesinde sıralamış ve Prigozhin'in gözaltına alınmasını sağlayacak herhangi bir bilgi için 250 bin dolar taahhüt etmişti.

Wagner, özellikle Rusya'nın Ukrayna işgali ile birlikte sesini duyuran paralı asker grubu oldu. Prigozhin'in patronluğunu yaptığı grubun, Ukrayna işgalinin başlamasıyla paralı asker bulmak için Rusya'daki hapishanelerden mahkumları dahi saflarına kattığı biliniyor.

Afrika ülkelerinde artan Wagner varlığı

Öte yandan Wagner, Ukrayna'nın dışında daha önce Suriye'nin yanı sıra Afrika ülkelerinde de varlık gösteriyor.

Batılı devletler, Rus Wagner varlığını öne sürerek Afrika'daki askeri varlığını kademeli olarak azaltmaya veya tamamen çekilmeye başlamıştı.

Washington yönetiminin Wagner'i "terör örgütü" olarak tanımlaması, ABD'nin gruba ve üyelerine karşı cezai soruşturmalar yürütmesine yol açacak. Ayrıca bu kapsamda Wagner'in dünya genelindeki maddi varlıklarına da yaptırım uygulanabilecek.

Rusya, Wagner ile bir ilişkisinin bulunduğu yönündeki iddiaları reddediyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.