Analiz | Rus Wagner Mali'de Müslümanlara karşı savaş başlattı

Analiz | Rus Wagner Mali'de Müslümanlara karşı savaş başlattı

Rus paralı asker oluşumu Wagner, Mali'de oluşan 'güvenlik boşluğunda' sivil katliamına yol açmakla suçlanıyor.

Mali'de peş peşe gerçekleşen darbeler, ülkede 2013 yılından bu yana etkinlik alanı oluşturan Fransa ile ilişkilerin bozulmasına yol açan ana etkenlerden biri oldu.

Ülkede yönetimi devralan yeni cunta, Rusya ile daha da yakınlaştı.

Mali'deki askeri cunta yönetiminin Rusya ile yakınlaşması, Rus askeri uzmanlarının ülkeye gelip orduyla çalışmasıyla sonuçlanmasının yanı sıra Rus askeri şirket Wagner de Batı Afrika ülkesinde geniş bir varlığa sahip oldu.

Yerel kaynaklar, Yevgeny Prigozhin'in kurucusu olduğu Wagner birliklerinin Mali'de varlık gösterdiğini ve dahası sivil kayıplara neden olduğunu birçok kez raporlamış durumda.

Ancak cunta yönetimi, Rusya'dan ülkeye yalnızca askeri uzman getirildiğini savunuyor.

Rusya'nın ülkede kademeli bir biçimde varlık kazanmaya başlaması da Fransa başta olmak üzere Batılı ülkelerin birer birer cunta yönetimi ile arasını bozmasına sebebiyet verdi.

Son olarak İngiltere de Wagner'i işaret ederek özel askeri şirketin Mali'deki istikrarın ve güvenliğin bozulmasına yol açtığını savundu ve ülkedeki askerlerini çekeceğini açıkladı.

Öte yandan Wagner, Batılı ülkelerin kademeli bir şekilde ülkedeki varlığını sonlandırmasıyla Mali'de geniş bir etki alanı kurmaya başladı.

ACLED'de (Silahlı Çatışma ve Olay Konumu Veri Projesi) üst düzey araştırma görevlisi olan Héni Nsaibia, Wagner'in başlıca faaliyetlerinin merkez Mali'de gerçekleştiğini ve ana hedefinin Fulani kabilesi olduğunu belirtti.

Nsaibia'ya göre kendisini halkın savunucusu olarak tanımlayan El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) ortak hareket eden Mali cunta yönetimi askeri güçleri ve Wagner ile çok kez şiddetli çatışmalar yaşadı.

Dahası CNİM, geçen ayın sonlarında Bandiagara bölgesinde gerçekleştirdiği bir pusu sonucu "Mali ordusu, Wagner paralı askerleri ve cunta yanlısı milislerinin Müslümanlara karşı etnik savaşını" ortaya çıkardığını belirtiyor.

Söz konusu çatışmalarda Wagner'in Mali ordusuyla birlikte Fulanilere saldırdığı ifade ediliyor.

CNİM'in, cunta yönetiminin el koyduğu Fulanilere hayvanları da tekrar Fulani çobanlara teslim ettiği belirtiliyor.

Fulanilere yönelik saldırıları raporlayan sivil toplum kuruluşu Kisal'in mensubu Binta Sidibe Gascon, Wagner'in gelişinden bu yana ve bilhassa Moura'da yaşananların ardından sivil kayıp sayısında büyük bir artışa şahit olduklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler, 2022'nin ilk altı ayında Mali'de öldürülen 860 sivilden çoğunun cihat yanlısı gruplarca öldürüldüğü, yaklaşık 344 sivilinse ordu güçlerinin operasyonlarında öldürüldüğünü iddia ediyor.

Ancak yerel kaynakların raporları gözden geçirildiğinde, sivil kayıplarına daha çok Bamako yönetimi ve Rus güçlerinin yol açtığı görülebiliyor.

Bölge uzmanları, BM'nin raporlamalarının tam olarak gerçeği yansıtmadığına işaret ediyor. 2013'te Fransa öncülüğündeki Batılı ülkelerin Mali'ye müdahalesi döneminde de BM, Batı destekli güçlerin sivil katliamlarını gerektiği gibi raporlara yansıtmamakla suçlanıyordu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), STK Kisal'in üyesi Gascon'un da işaret ettiği üzere, Malili askerlerin mart ayında sivili yabancı savaşçılar ile birlikte Moura'da 300 sivili öldürdüğünü ifade ediyor. Görgü tanıklarına göre yabancı askerlerin uyruğu Rus.

Mali ordusu sivil öldürmediğini iddia ederek, cihat yanlısı gruba bağlı 200'den fazla savaşçıyı öldürdüğünü öne sürüyor.

CNİM'in başlıca liderlerinden Fulani lider Amadou Koufa, haziran ayında yayımladığı görüntülü mesajda, katliamdan Wagner ve Mali ordusunu sorumlu tutmuştu. Koufa, saldırıda yalnızca 30 CNİM savaşçısının öldüğünü belirtirken, ölenlerin geri kalanının sivillerden oluştuğunu savunmuştu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.