'Putin'in şefi' Prigozhin, Wagner'i nasıl kurduğunu itiraf etti

'Putin'in şefi' Prigozhin, Wagner'i nasıl kurduğunu itiraf etti

Kremlin'e olan yakınlığıyla bilinen Rus iş adamı Yevgeny Prigozhin, askeri özel şirket Wagner'in kurucusu olduğunu itiraf etti.

Prigozhin'in itirafının, 8 yıl sonra gelmesi ise dikkat çekti.

Pazartesi günü açıklama yapan Prigozhin, 2014 yılında kurduğunu açıkladığı Wagner paralı asker şirketinin birçok bölgede varlık gösterdiğini ilan etti.

Daha önce Wagner'in kurucusu olduğu hakkında çıkan haberleri reddeden Rus iş adamı, böylesi 'iddialarda' bulunan gazetecilere dava açmıştı.

Catering hizmetleri sunan Concord isimli şirketinin Kremlin ile yemek sözleşmeleri nedeniyle "Putin’in şefi" olarak anılan Prigozhin, Prigozhin, başka bir şirketi Concorde'nin sosyal medya platformu VKontakte'den yaptığı açıklamada, "Eski silahları kendi başıma temizledim, kurşun geçirmez yelekler ve bu işi benimle halledecek uzmanlar buldum." diye konuştu.

1 Mayıs 2014'te bir grup vatanseverin ortaya çıkıp daha sonra "Wagner Taburu" ismini aldığını söyleyen Prigozhin, faaliyetlerine aynı tarihteki Donbas savaşıyla başladıklarını açıkladı.

Daha çok Rus ordusundan emekli personellerin katılımıyla oluşturulan Wagner paralı asker grubu, Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'daki hapishanelerde bulunan mahkumları da grubun içerisine dahil etmişti.

Avrupa Birliği ve ABD tarafından Wagner'in finansmanını sağlaması sebebiyle yaptırım uygulanan 61 yaşındaki Prigozhin, paralı askerleri Afrika kıtasının da içerisinde bulunduğu birçok ülkeye sevk etmişti.

Wagner'in etkin olduğu ülkeler, Sudan, Libya, Mali, Orta Afrika Cumhruiyeti'nin yanı sıra Suriye ve son olarak da Ukrayna olarak biliniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.