Wagner Rusya'da işe alım merkezleri oluşturdu

Wagner Rusya'da işe alım merkezleri oluşturdu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner özel askeri şirketinin Ukrayna'daki varlığı belirginleştikçe, Rusya dahil kamuoyunda görünürlüğü artıyor.

Rusya'nın bazı şehirlerinde yer alan reklam panolarında Wagner hakkında bilgiler veriliyor.

Wagner'in bunu Ukrayna'da savaşmak üzere paralı asker toplamak amacıyla yaptığı ifade ediliyor.

Özel askeri şirketin varlığı bugüne kadar gizlense de Rusya'nın Ukrayna işgali, şirketin kamuoyunda görünürlük kazanmasını sağladı.

Rusya'da istihdam merkezleri açıldı

The Guardian'ın haberine göre Wagner, Rusya'da 20 şehirde istihdam merkezleri kurdu ve iletişim bilgilerini sosyal medya hesaplarında servis etti.

Ukrayna'nın doğusundaki 'kazanımlarına' işaretle askeri şirket, daha fazla ilerleme sağlayacağını iddia ederek Wagner bünyesine katılmak isteyenlere aylık 240 bin Rus rublesi (71.102 TL) vaat ediyor.

Wagner'in ayrıca son dönemde şirkete asker toplama işlemlerini hızlandırdığı biliniyor. Bunun da askere alma standartlarının düşmesiyle sonuçlanarak, asker vasıflarının profesyonellikten amatörlüğe kadar indiği görünüyor.

Öte yandan Rusya'da devlet televizyonunda mayıs ayında yayımlanan bir haberde muhabir, Rus ordusunun Ukrayna'da kendi orkestrasına sahip olduğunu ifade etmişti.

Wagner'in kendi destekçileri ve üyeleri tarafından orkestra olarak adlandırıldığı biliniyor.

Grubun orkestra olarak anılmasının arkasındaki sebepleri ise Alman besteci Richard Wagner'e dayanıyor. Richard Wagner, Adolf Hitler'in gözde bestecisi olarak biliniyor.

Sovyetler Birliği döneminde kurulan ve şu anda Rusya'da faaliyet gösteren Komsomolskaya Pravda gazetesi, geçtiğimiz hafta gazetenin ön sayfasında söz konusu askeri şirkete yer vermişti.

Wagner'in Ukrayna'daki mevcut varlığı da İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından doğrulanıyor. Bakanlık Ukrayna'daki savaş hakkında günlük olarak yayımladığı istihbarat bilgilerinde, Ukrayna'ya bin kadar Wagner paralı askerinin gittiğini tahmin ediyor. Son dönemde de özellikle Ukrayna'nın güneyinde bu paralı askerlerin aktif rol oynadığı aktarılıyor.

Wagner kimdir?

Wagner, 2014 yılında Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçıları desteklemek amacıyla kuruldu. ABD, Putin'in aşçısı olarak bilinen Yevgeni Prigozhin'in grubun kurucularından ve fonlayıcılarından olduğunu iddia ediyor. Ancak Prigozhin grup ile bağlantılı olduğu iddialarını reddediyor.

İngiltere istihbaratına göre Prigozhin, nisan ayında Ukrayna'nın doğusunda görüntülendi ve son olarak şirketin Ukrayna'daki "kazanımları" sebebiyle kendisine Rusya Federasyonu Kahramanı ödülü verildi.

Wagner ayrıca Rus ordusu beraberinde Suriye'de Beşar Esed rejimine destek olmasının yanı sıra Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Sudan gibi birçok Afrika ülkesinde de varlık gösterdi.

Şirketin Sudan'da değerli madenlere el koyduğu iddiası

Rus paralı askerleri Sudan'daki altın madenlerin güvenliğini sağlayarak hem madenlerin güvenliğinden hem de kaçakçılıktan gelir elde ediyor.

Raporlara göre, 2016'dan bu yana Afrika'da faaliyet gösteren Wagner, Putin ile dönemin Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir arasında yapılan bir toplantının ardından Sudan'da daha fazla aktif rol oynamaya başladı.

2017 yılında yapılan toplantı sonrası Rus jeologların ve maden bilimcilerin Sudan'da araştırmalara katıldığı öne sürüldü. Bu bilim insanları, Wagner'in arkasında olduğu belirtilen Yevgeny Prigozhin'e ait başka bir şirketin altında birtakım görevlerde bulundu.

Wagner'in bu zamana kadar Afrika'da birçok savaş suçuna karışmış olduğu ve çok sayıda insan hakları ihlali yaptığı biliniyor.

Askeri şirket hakkında son olarak Mali'de cunta yönetim ile birlikte sivilleri katlettiği bilgisi paylaşılmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.