Rusya Japon Başkonsolosu casusluk suçlamasıyla gözaltına aldı

Rusya Japon Başkonsolosu casusluk suçlamasıyla gözaltına aldı

Rusya'da Federal Güvenlik Servisi (FSB) ülkenin doğusundaki Vladivostok kentinde görev yapan Japonya Başkonsolosu Motoki Tatsunori'nin cususluk suçlamasıyla gözaltına alındığını duyurdu.

Rusya'nın devlet içi güvenlik kurumu, Tatsunori'nin Moskova tarafından "istenmeyen kişi" ilan edildiğini ve Tokyo'nun "diplomatik kanallar aracılığıyla" bilgilendirildiğini de kaydetti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Moskova'daki Japon büyükelçiliğinden bir diplomat Pazartesi günü konuyu görüşmek üzere çağrıldı. Rus yetkililer Sayın Tatsunori'ye Rusya'yı terk etmesi için 48 saat mühlet tanıdı" denildi. 

FSB'ye göre üst düzey Japon diplomat, toplantılar düzenleyerek Moskova ile "Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerden biri" arasında yapılan işbirliğiyle ilgili ücret karşılığında bilgi edinmek istedi.

Tatsunori'nin ayrıca Vladivostok bölgesinde "Batı yaptırımlarının ekonomik durum üzerindeki etkisi" hakkında "gizli bilgi istediği" de iddia edildi.

Ukrayna işgali nedeniyle Moskova'ya uygulanan ekonomik yaptırımlara misilleme olarak Rusya, mayıs ayı başında aralarında Başbakan Fumio Kişida'nın da bulunduğu 60'tan fazla Japon yetkilinin topraklarına girişini yasakladı.

Rusya ile Japonya arasındaki ilişkiler, Tokyo'nun geçen nisan ayında ülkenin kuzeyindeki Kuril Adaları'nın Rusya tarafından "yasa dışı olarak işgal edildiğini" açıklamasının ardından gerilmişti. 

Japonya'nın 2003'ten beri ilk defa açıklama yaptığı mesele, iki ülke arasında İkinci Dünya Savaşı'nın sonundan beri bir barış anlaşması imzalanmasını engelliyor.

Japonya'dan protesto

Japonya, ise Vladivostok Konsolosluğu diplomatlarından Motoki Tatsunori'yi "casusluk iddiasıyla" gözaltına almasını protesto etti.

Rusya'nın Tokyo Büyükelçisi Mikhail Galuzin, FSB'nin Japon diplomatın gözaltına alınması ve "istenmeyen kişi" ilan edilmesi sonrasında, Japonya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, Motoki'nin "gözünün bağlandığını, fiziksel olarak kısıtlandığını" belirterek, Japon diplomata "zor kullanıldığını" söyledi.

"Casusluk iddialarına" karşın Japon diplomatın "hiçbir yasa dışı faaliyete" karışmadığını savunan Hayaşi, Rusya'nın tutumunu "Viyana Konvansiyonunun açık ve ciddi ihlali" olarak niteledi.

Kaynak: Euronews, Ajanslar

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.