ABD Wagner'i Afrika'dan çıkarma hedefinde

ABD Wagner'i Afrika'dan çıkarma hedefinde

ABD Wagner'in Afrika'daki ülkelerden çıkması için bu kıtadaki ülkelerle ilişkileri iyi olan müttefikleriyle sıkı görüşmeler içerisinde.

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen paralı asker şirketi Wagner'i uzun bir süredir varlığını sürdürdüğü Libya ve Sudan'dan çıkarmak için bölgedeki müttefiklerine baskıyı artırdı.

The Associated Press'in bölge kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, ABD'nin Wagner'in Sudan ve Libya'dan çıkarılmasına yönelik çabası, Biden yönetiminin paralı asker grubunu kısıtlamak için çeşitli yaptırımlar uyguladığı döneme denk geliyor.

Libya, Sudan ve Mısırlı kaynaklara göre Biden yönetimi, Sudan'daki cunta lideri Abdulfettah el Burhan ve Libya'daki Halife Hafter'in Wagner'le ilişkilerini kesmeye ikna etmeleri için aylardır müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'a baskı yapıyor.

CIA Afrika ziyaretlerinde Wagner'i görüştü

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns'ün ocak ayında Libya ve Mısır'a yaptığı ziyaretlerde de ana gündem maddelerinden biri Wagner'in Afrika'daki varlığıydı.

Wagner'in Afrika'da genişleyen varlığından endişe duyduklarını söyleyen Burns, bu durumun son derece sağlıksız bir gelişme olduğunu ve Wagner'e karşı koymak için çok sıkı bir şekilde çalıştıklarını belirtmişti.

Wagner'in Sudan'da cunta lideri Abdulfettah el Burhan ve Libya'da da Halife Hafter güçleriyle çalıştığı biliniyor.

Uzmanlara göre Wagner, Moskova'nın hedeflerine varma konusunda kullanılması için daha çok doğal kaynakları zengin ülkeleri tercih ediyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.