Wagner'in Moskova'ya yaptığı 'mühimmat' baskısı sonuç verdi

Wagner'in Moskova'ya yaptığı 'mühimmat' baskısı sonuç verdi

Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigozhin’in Rus generalleri hedef alması sonrası Moskova’nın Wagner’e mühimmat gönderilmesine onay verdiği ifade ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna işgalinde savaşan ve paralı asker ordusu olarak bilinen Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigozhin’in komuta kademesini hedef almasının ardından Moskova’nın Wagner’e mühimmat gönderilmesine onay verdiği belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna işgalinde uluslararası kamuoyunun daha çok adını duymaya başladığı Wagner’in kurucusu Yevgeni Prigozhin bugün yayınladığı sesli bir açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığı’na uyguladıkları baskının sonuç verdiğini ve mühimmatın yolda olduğunu söyledi.

Yevgeni Prigozhin, “Bize şu anda kağıt üzerinde olduğu söylendi. Önemli belgeler imzalandı. Bunu başarmamıza yardımcı olan herkese teşekkür etmek istiyorum. Vatanınızı savunan yüzlerce belki de binlerce kişinin hayatını kurtardınız” dedi.

Wagner, komuta kademesini vatan hainliğiyle suçlamıştı

Wagner’in kurucusu olan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e yakın olduğu bilinen işadamı Yevgeni Prigozhin, paralı askerlerin Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov dahil komuta kademesinin mühimmat göndermediği için öldüklerini iddia etmişti.

Rus işadamı bu durumu “Wagner’i yok etmeye yönelik vatan hainliğine varan bir girişim’ olarak niteledi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise bu hafta içi yaptığı yazılı bir açıklamada, Ukrayna’da çatışan kuvvetlerin mühimmattan yoksun bırakıldığı iddialarının tamamen asılsız olduğunu; Wagner’in kurucusu Prigozhin’in adını vermeden, “ayrıştırma ve bölme girişimlerinin yalnızca düşmanın çıkarına hizmet ettiğini” savundu.

Bu açıklamanın ardından iddialarını sürdüren Rus işadamı Ukrayna’nın doğusunda çatışırken ölen savaşçıların cansız bedenlerinin fotoğraflarını yayınladı, Rus bir blog yazarına verdiği röportajda, “Mühimmat eksikliği yüzünden ölen adamlar. Anneler, eşler ve çocuklar bu cenazeleri alacak. Onların ölümünden kim suçlu? Yeterli mühimmatı alma sorunumuzu çözmüş olması gerekenler suçlu” dedi.

Wagner’in kurucusu Prigozhin, Savunma Bakanlığı’na gönderdikleri mühimmat talebinin bir kopyasını da mühimmat ayrıntılarını ve isimlerini gizleyerek yayınlamış, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’u mühimmat talebine onay vermemekle suçlamıştı.

Rus işadamından cephede görüntülü mesaj

Rus işadamı Prigozhin Ukrayna’nın Bahmut kentinde çekildiği belirtilen görüntülü bir mesaj yayınlayarak Rus askerlerin 23 Şubat’ta kutlanan “Vatan Savunucuları Günü”nü kutladı.

Yevgeni Prigozhin’in görüntüde askeri üniforma giydiği ve elinde bir tüfek taşıdığı dikkat çekti.

Wagner’in kurucusu, “Cephede ya da hastanede çatışan herkesi kutluyorum. Vatanın şimdi sizin savunmanıza ihtiyacı var “dedi.

Putin: “Birimler arası zıtlaşmalardan kurtulmamız gerek”

Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesiyle adı duyulan ve sonraki yıllarda da başka çatışma bölgelerinde rol oynayan Wagner, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından daha çok gündemde yer almaya başladı.

Wagner Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Bahmut kentindeki çatışmalarda ön plana çıktı ve Moskova’nın burada küçük çaplı ancak istikrarlı kazanımlar elde etmesini sağladı.

Eski bir suçlu olan zengin işadamı Yevgeni Prigozhin Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana tanınan bir isim haline gelmiş ve sahada da özerk bir konuma sahip olduğu izlenimini vermişti. Ancak son dönemde Kremlin ve Rusya Savunma Bakanlığı’nın Prigozhin’in gittikçe artan nüfuzundan rahatsız olduğuna ilişkin bazı işaretler görülmüştü.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Salı günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında konuya üstü kapalı olarak değinmiş, “Birimler arası zıtlaşmalardan, kinden, yanlış anlaşılmalardan ve diğer saçmalıklardan kurtulmamız gerektiğini vurgulamak isterim” demişti.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.