ABD'den 6 bin 800 kilometre menzilli balistik füze denemesi

ABD'den 6 bin 800 kilometre menzilli balistik füze denemesi

Amerika Birleşik Devletleri savunma sistemini test etmek üzere Kaliforniya'dan silahsız kıtalararası balistik füze fırlattı.

ABD Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, Minuteman III füzesinin perşembe günü saat yerel saatle 11:01'de Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden havalandığı ve Pasifik Okyanusu üzerinden Marshall Adaları'na doğru yaklaşık 6 bin 800 kilometre yol kat ettiği belirtildi.

Açıklamada "2030'ların ortalarında tam kapasiteye ulaşılana kadar, Hava Kuvvetleri Minuteman III'ün uygulanabilir bir caydırıcı unsur olarak kalmasını sağlamaya kararlıdır." denildi.

ABD Hava Kuvvetleri, onlarca yıldır hizmette olan Minuteman III sistemini Sentinel adı verilen yeni bir füze ile değiştirmeyi planlıyor.

Deneme, ABD'nin Kuzey Kore'nin füze denemeleri ve Çin'e ait bir casus balonunun ABD'den geçişi konusundaki endişeleri arasında gerçekleşirken, Hava Kuvvetleri fırlatmanın rutin olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Bu tür testler daha önce 300'den fazla kez gerçekleştirilmiştir ve bu test güncel dünya olaylarının bir sonucu değildir" ifadeleri kullanıldı.

Balistik füzeler, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzeler olarak tanımlanıyor. 5 bin 500 kilometreden fazla yol kat edebilen kıtalararası füzeler atmosfere çıktıktan sonra hedefini vurmak için dünyaya geri dönüşü sağlayan bir araçla fırlatılıyor.

ABD ordusu yılda birkaç kez deneme fırlatışı yapıyor.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.