Afrika Birliği, İsrail'e gözlemci üyelik verme kararını askıya aldı

Afrika Birliği, İsrail'e gözlemci üyelik verme kararını askıya aldı

Afrika Birliği (AfB) teşkilatı dün (19 Şubat Pazar) akşam İsrail'e gözlemci üyelik verme kararını askıya aldığını duyurdu.

AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki; "Konunun özel bir komite tarafından araştırılması üzere İsrail'e gözlemci üyelik verilmesi kararını askıya aldık." dedi.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin aktardığı habere göre Faki, İsrail adına Etiyopya'nın başkenti Adis Ababa'da düzenlenen 36. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmaya kalkışan İsrailli heyetinin salondan çıkarılması olayıyla ilgili yaptığı açıklamasında da, "Çünkü biz İsrailli sorumluları davet etmemiştik." ifadesini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Afrika Genel Direktörü Sharon Bar-li başkanlığındaki heyeti, cumartesi günü Afrika Birliği zirvesinin açılışı sırasında, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılmıştı.

Cezayir ve Güney Afrika İsrail heyetinin zirveye katılmasına itiraz ettiği için güvenlik görevlileri müdahalede bulunmuş ve İsrail adına "davetsiz misafir" olarak zirveye katılmaya kalkışan İsrailli heyet salondan çıkarılmıştı.

Zirvenin kapanış bildirisinde de İsrail'in Filistin halkına yönelik "zulüm uygulamalarına" tepki gösterilirken, barış görüşmelerinin başlatılması için uluslararası girişimde bulunulması çağrısı yapıldı.

Bildiride, Afrika Birliği'nin Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler teşkilatında tam üyelik elde etme talebine de destek verdiği dile getirildi ve "Bu talebin uluslararası çapta da desteklenmesi çağrısı yapıyoruz" denildi.

Afrika Birliği Komisyonu geçtiğimiz Temmuz ayında İsrail'e gözlemci üyelik verme kararı almış ve İsrail'in Etiyopya büyükelçisi Afrika Birliği'nin gözlemci üyesi olarak güven mektubunu sunmuştu.

İsrail'e gözlemci üyelik verilmesi kararının askıya alınmasında ve İsrail heyetinin 36. Afrika Birliği Zirvesi'nin açılışında salondan çıkarılmasında Cezayir ve Güney Afrika'nın çabalarının önemli rolü olduğu düşünülüyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.