Rusya Savunma Bakanı Lavrov Mali'ye gidiyor

Rusya Savunma Bakanı Lavrov Mali'ye gidiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mali'ye yapacağı iki günlük ziyarette cunta yönetimi ile cihat yanlısı gruplara karşı savunma iş birliğini güçlendirme meselesini masaya yatıracak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu hafta Batı Afrika ülkesi Mali'ye iki günlük bir ziyarette bulunacak.

Mali'deki cunta yönetimine bağlı Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Lavrov'un bugün ülkeye iniş yapacağı kaydedildi.

Söz konusu üst düzey ziyaretin cunta yönetiminin aldığı karar uyarınca gerçekleşeceğinin ifade edildiği Mali Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ziyaretin nihai amacının stratejik ortaklığın genişletilmesi ve çeşitlendirilmesinin olduğu belirtildi.

Bakanlık açıklamasında ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un ziyaretinin, Mali cuntasıın ve Moskova'nın özellikle savunma ve güvenlik alanları öncelikli olmak üzere dostluk ve ikili iş birliği konularına yeni bir ivme kazandırmadaki kararlılığının gösterilmiş olacağı aktarıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Mali ziyaretinde iki ülkenin savunma ve güvenlik alanlarında iş birliğini güçlendirmesi bekleniyor. Fransa'nın ülkeden çekilmesinin ardından oluşan güvenlik boşluğunu gidermeye çalışan Rusya'nın Mali ile cihat yanlısı gruplara karşı savunma ve güvenlik anlaşması bulunuyor.

Öte yandan Mali'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Yevgeny Prigozhin'in kurucusu olduğu Wagner paralı askerlerinin cihat yanlısı gruplara karşı operasyonlara katıldığı biliniyor.

Afrika ülkelerinin değerli madenlerini sömürmekle suçlanan Wagner ayrıca sivillere yönelik sürdürdüğü sistematik katliamlar sebebiyle ağır eleştirilerle karşı karşıya.

İlk kez bir Rusya Dışişleri Bakanının Mali'ye yapacağı ziyaret Moskova yönetiminin Afrika kıtasındaki nüfuzunu yaymaya çalışma girişimlerini temsil ediyor.

Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası Moskova ve Paris yönetimleri, Afrika'da bir rekabet içine girmişti. Batı Afrika özelinde Fransa istenmeyen bir yapı olarak öne çıkarken bu kıtadaki birçok ülkenin Rusya'ya yönelik ilgisinin büyüdüğü görülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.