Moldova'da Rusya'nın faaliyetleri başbakanı koltuğundan etti

Moldova'da Rusya'nın faaliyetleri başbakanı koltuğundan etti

Moldova Başbakanı Natalya Gavrilitsa, görevinden istifa etti.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Gavrilista'nın beklenmedik bir şekilde istifa etmesiyle boşalan başbakanlık koltuğuna iş insanı ve eski bakan Dorin Recean'ı atadı.

Gavrilitsa, başkent Kişinev'de düzenlediği basın toplantısında, "Üstlendiğim Başbakanlık görevinden 1,5 yıl sonra istifa ettiğimi açıklama zamanı geldi." diye konuştu.

İstifa nedenini açıklamayan Gavrilitsa, Moldova hükümetinin bu süre içinde yolsuzlukla mücadele ve Avrupa Birliği'ne entegre olma yönünde yol izlediğini dile getirdi.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Başbakan Natalya Gavrilitsa'nın istifasını dikkate aldım. Bunca krizde ülkeyi yönetmek için gösterdiği fedakarlık ve çabaları nedeniyle kendisine çok minnettarım." ifadesini kullandı.

Yeni başbakan adayı Dorin Recean

Başbakanlık görevi için Dorin Recean'ı atayan Sandu, bunun için parlamentodaki siyasi partilerle istişarede bulundu. Görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenleyen cumhurbaşkanı, iktidardaki Eylem ve Dayanışma Partisi (PAS) üyelerinin yeni başbakan adayı olarak Recean'ı kabul ettiklerini bildirdi.

Sandu "İçinde bulunduğumuz zor dönemi atlatmak için birliğe ve çok çalışmaya ihtiyacımız olduğunu biliyorum. 2022'deki zorluklar bazı planlarımızı erteledi ama bizi durdurmadı" diye konuştu ve 2023'te Moldova ekonomisi ve adalet sektörü gibi kilit alanların yenilenmesine odaklanmak istediğini belirtti.

Recean'ın hükümeti kurarak parlamentonun onayına sunması için önünde 15 gün bulunuyor. 48 yaşındaki ekonomist, 2012-2015 yılları arasında İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. 

Zelenskiy: Ukrayna, Rusya'nın "Moldova'yı yok etme" planını durdurdu

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin Rusya'nın "Moldova'ya yok etme" planını önlediğini açıkladı. 

Brüksel'de Avrupa Birliği liderlerine konuşan Zelenskiy, kısa süre önce Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu'ya iddia edilen plandan bahsettiğini belirtti.

Zelenskiy "Moldova demokrasisini kimin, ne zaman ve nasıl yıkacağını ve Moldova üzerinde nasıl kontrol kuracağını" anlatan Rus istihbarat planının, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmek için tasarladığı plana çok benzediğini söyledi. 

Zelenskiy Moskova'nın Moldova planının gerçekleştirilmesi yönünde emir verip vermediği konusunda bilgi sahibi olmadığını sözlerine ekledi.

Moldova istihbaratı Zelenskiy'i doğruladı

Zelenskiy'nin yorumlarının ardından Moldova İstihbarat ve Güvenlik Servisi bir açıklama yaparak "Ukraynalı ortaklarımızdan ilgili bilgileri" aldıklarını teyit etti ve "Moldova Cumhuriyeti'ni zayıflatmayı, istikrarı bozmayı ve kamu düzenini ihlal etmeyi amaçlayan yıkıcı faaliyetler" tespit ettiklerini bildirdi.

"Şu anda, devam eden çeşitli operasyonel faaliyetleri tehlikeye atma riski bulunduğundan daha fazla ayrıntı veremiyoruz" denilen açıklamada, Moldova'nın tüm devlet kurumlarının "tam kapasiteyle çalıştığı ve bu zorlukların yaşanmasına izin vermeyeceği" ifade edildi.

Kaynak: Euronews

 

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.