Mali cuntası Rusya'dan yeni savaş uçakları satın aldı

Mali cuntası Rusya'dan yeni savaş uçakları satın aldı

Rusya, cihat yanlısı gruplara karşı desteklediği Mali cuntasına ikinci hava aracı sevkiyatını gerçekleştirdi.

Mali'deki askeri cunta yönetimi, Rusya'dan satın aldığı yeni hava araçlarını gösterime sundu.

Rusya'dan alınan hava araçları dün, Mali'nin başkenti Bamako'da bulunan Modibo Keita Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen bir törende sergilendi.

f-010.jpg

Törene, Mali cuntası lideri Assimi Goita ve Başbakan Choguel Kokalla Maiga'nın da aralarında yer aldığı Malili yetkililerin yanı sıra Rusya'nın Bamako Büyükelçisi Igor Gromyko ve diğer üst düzey Rus yetkililer de katıldı.

Mali cuntasının Rusya'dan edindiği yeni hava araçları içerisinde 5 adet Albatros L-39 tipi eğitim ve hafif saldırı uçağı, 2 adet Mil Mi-8 tipi nakliye helikopteri ve 1 adet Sukhoi Su-25 tipi savaş uçağı yer alıyor.

Rusya'dan son hava aracı teslimatının, cihat yanlısı grupların artan saldırılarına karşı önlem olarak yapıldığı ifade ediliyor.

Öte yandan Mali cuntası son olarak Ağustos 2022 yılında Rusya'dan bir dizi savaş uçağı ve helikopter temin etmişti.

Mali cuntasının teslim aldığı savaş uçaklarından biri Ekim 2022 tarihinde düşmüş ve söz konusu olayda Rus pilot ölmüştü.

Rusya Mali'deki etkinliğini artırıyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin ardından Mali'deki etkinliğini de artırmaya başlayan Rusya ve Rus Wagner'e bağlı paralı askerler, bu ülkede yerel ordu güçleriyle birlikte indirme operasyonları gerçekleştiriyor.

Ülkede 2021 yılında gerçekleşen darbe sonrasında Rusya'nın Mali'deki etkisi görülür olmuştu.

Rusya'nın Mali'deki askeri varlığının artması ve Bamako yönetiminin bu stratejiyi desteklemesi Fransa'nın bu ülkedeki askeri varlığını azaltmasına neden olmuştu.

2013 yılından bu yana Mali'de birçok askeri üs bulunduran Fransa, Rusya nedeniyle Bamako yönetimiyle yaşanan gerilmden sonra birçok merkez üssünü boşaltma kararı almıştı.

Fransa'nın çekilmesiyle cihat yanlısı gruplar, Mali genelinde etki alanını artırmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.