Mali cuntası: Fransa egemenliğimizi ihlal ediyor

Mali cuntası: Fransa egemenliğimizi ihlal ediyor

Mali'deki cunta yönetiminin Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop salı günü yaptığı açıklamada, ağustos ayında ülkeden çekilen Fransa'nın Mali'nin ulusal güvenliğini ihlal ettiğini söyledi.

Mali'deki cunta yönetimi Dışişleri Bakanı Diop, New York'ta salı günü düzenlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Fransa'nın Mali'nin hava sahasını ihlal ettiğini ve ülkede varlık silahlı gruplara silah desteği sağladığını" öne sürdü.

Mali'deki cunta yönetimi bir süredir Fransa'nın silahlı gruplara silah desteği sağladığını iddia ediyor. Ancak Fransa söz konusu iddiaları reddediyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler Rusya'nn Mali'de etkinlik göstermesi ve Rus paralı asker şirketi Wagner'in faaliyetlerini yoğunlaştırması sebebiyle bozulmuştu.

Mali'deki cunta yönetimi Dışişleri Bakanı Diop, "Fransa'nın sahtekar, casusluk ve istikrarı bozma eylemlerini ortaya çıkarmamızı sağlayacak kapsamlı bir BMGK toplantısı yapmamız gerekiyor." diye konuştu.

Diop ayrıca Fransa'nın ülkesinin toprak bütünlüğünü ve ulusal güvenliğini baltalamaya devam etmesi halinde Mali'deki cunta yönetiminin meşru müdafaa hakkına başvurabileceğini söyledi.

Öte yandan brifingde buşunan Fransa temsilcisi ise cunta yönetiminin ülkesine karşı ifadelerini reddederek, bunları 'karalayıcı açıklamalar' olarak niteledi.

Fransa, Mali'de cihat yanlısı grupların etki alanlarının genişlediği bir dönemde ülkedeki hükümetle anlaşarak burada bir karşı operasyon başlatmıştı.

Ancak 2020'deki darbe ile birlikte ülkedeki cunta yönetiminin Rusya ile çeşitli anlaşmalar yapması, Batılı ülkelerle arasındaki ilişkileri bozmuştu.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.