Mali'de Fransa'nın çekildiği yerlere Ruslar konuşlanıyor

Mali'de Fransa'nın çekildiği yerlere Ruslar konuşlanıyor

Mali'deki Batı işgali yerini Rus işgaline bırakıyor.

Mali'de 9 yıl süren Fransa işgalinin sonlanmasının ardından ülkeye birkaç yıl önce 'davet üzere yerleşen' Rusya güçleri bu ülkedeki varlık alanını genişletiyor.

Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) da varlık gösterdiği ülkede, son olarak bu güçlere bağlı Alman askeri birlikleri, Fransa'nın çekildiği yerlere Rus güçlerin yerleştiğine dair bilgiler paylaştı.

Fransa bir süredir kademeli olarak Mali'den çekilmekteydi. Tam geri çekilme ise iki gün önce Fransa'nın son kalesi olan Gao'daki üsten gerçekleşti. Fransız güçler, Mali'deki cunta yönetimiyle Rusya üzerine yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle ülkeyi terk ederek yüzünü Nijer'e döndü. Fransa'nın önümüzdeki süreçte askeri varlığını Nijer'de pekiştireceği ifade ediliyor.

Fransa'nın, Mali'nin kuzeydoğusundaki Menaka'da bulunan askeri üsteki varlığını sonlandıracağını duyurması sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner paralı askerlerin söz konusu üsse yerleşmeye çalıştığı aktarılmıştı.

Son olarak Rus güçlerin, Fransız birliklerin terk ettiği Gao'da tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Almanya Müşterek Kuvvetler Harekat Komutanlığı'nın yayımladığı belgede, Embraer 314 Super Tucano saldırı uçağı ve L-39 Albatros eğitim uçağının Gao Havaalanı'nda gözlemlendiği belirtildi.

Rusya geçtiğimiz hafta cunta yönetimine L-39C Albatros tipi 4 adet eğitim uçağı, Mil Mi-24 tipi 1 adet saldırı helikopteri ve Suhoy Su-25 savaş uçağı teslim etmişti.

Almanya'nın yayımladığı belgelerde, Embraer 314 Super Tucano saldırı uçağı ve L-39 Albatros eğitim uçağının tespit edildiği Gao Havaalanı'nda aynı gün içinde Mali güçlerinin kullandığının aksine farklı askeri üniformalar içerisinde personeller görüldüğü açıklandı.

Gao Havaalanı'nda gözlemlenen personellerin yüksek ihtimalle Rus güvenlik güçleri mensupları olduğu aktarılan belgelerde, L-39 Albatros'un nasıl uçurulacağına dair Mali cunta yönetimi askeri güçlerine henüz tam olarak bir eğitim verilmemesi sebebiyle bu uçağın Rus güçlerce kullanılmış olabileceğine işaret edildi.

Söz konusu belgede şu ifadeler yer aldı:

"Rus güçlerin ülkeye konuşlandırılması ve Rusya'nın yüksek değerli askeri ekipmanları Gao Havaalanı'na yerleştirmesiyle, Malili güçler, Rusya'nın desteğiyle (ülkenin) kuzeydoğu bölgesine yönelik operasyon alanını genişletmeye devam ediyor."

Öte yandan Almanya Savunma Bakanlığı'ndan geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, cunta yönetimin Birleşmiş Milletler Barış Misyonu güçlerine ülke üzerinden uçuş izni vermemesi dolasıyla Mali'deki operasyon faaliyetlerinin bir kısmının durdurulması kararı alındığı belirtilmişti.

El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin, cumartesi günü ülkenin güneyinde Rus güçleri hedef almıştı.

Mali'nin güneyinde bulunan Mopti bölgesinde yer alan Bandiagara kasabasında Wagner özel askeri şirketine yönelik saldırıda 4 Rus paralı askerin öldürüldüğü duyurulmuştu.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.