Mali'de Rus güçlerine El Kaide saldırısı: 4 ölü

Mali'de Rus güçlerine El Kaide saldırısı: 4 ölü

Mali'deki cunta yönetimi ile anlaşmalı bir şekilde ülkede varlık gösteren Wagner özel askeri şirketine yönelik saldırılar sürüyor.

Mali'de Rus paralı askerlerini hedef alan saldırılar devam ediyor.

El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM), Mali'nin Mopti bölgesinde yer alan Bandiagara kasabasında Rus paralı askerlere pusu kurduğu belirtildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, cihat yanlısı grubun cumartesi günü söz konusu kasabada Wagner özel askeri şirketine yönelik saldırısında 4 Rus paralı askerin öldürüldüğü ifade edildi.

Rusya Mali'deki etkinliğini artırıyor

Rusya'nın Mali'deki cunta yönetimi ile yaptığı anlaşmalar, Batılı ülkeler ile cuntanın arasındaki tansiyonu yükseltti.

Rusya, bu ülkede yerel ordu güçleriyle birlikte indirme operasyonları gerçekleştiriyor.

Öte yandan ülke geneline yerleştirilen Wagner özel askeri şirketi cunta yönetimiyle birlikte cihat yanlısı gruplara karşı saldırılar düzenliyor.

Ancak bu saldırılardan siviller de nasibini alıyor.

Birleşmiş Miiletler'e bağlı Mali Uzmanlar Paneli'nin geçtiğimiz ay yerel kaynakların tanıklıklarına dayandırarak BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda, 33 sivilin cunta yönetimi ve "beyaz tenli askerler" tarafından öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

BM'den bir diplomat AFP'ye verdiği demeçte olaya karışan beyaz tenli askerlerin Rus Wagner grubu bünyesinde faaliyetler gerçekleştirdiğini bildirmişti.

Rusya, Mali'deki cunta ile anlaşmalar yapıp oraya devlet bünyesinde askeri uzmanlar gönderdiğini doğruluyor, ancak bu ülkede bir Wagner varlığı olduğu iddialarını kabul etmiyor.

Moskova yönetiminin Mali'deki askeri varlığının artması ve cuntanın bu stratejiyi desteklemesi Batılı ülkelerin Mali'deki askeri varlığını azaltmasına neden olmuştu.

Batılı ülkelerin kademeli olarak çekilmesiyle cihat yanlısı gruplar Mali genelinde etki alanını artırmış ve cunta yönetiminin "sağlam kaleleri" hedef alınmıştı.

Son olarak Rusya askeri cuntaya L-39C Albatros tipi 4 adet eğitim uçağı, Mil Mi-24 tipi 1 adet saldırı helikopteri ve Suhoy Su-25 savaş uçağı teslim etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.