Mali'de gözaltına alınan 49 Fildişi Sahili askeri cezaevine gönderildi

Mali'de gözaltına alınan 49 Fildişi Sahili askeri cezaevine gönderildi

Mali'deki cunta yönetimi, geçtiğimiz aylarda gözaltına aldığı 49 Fildişi Sahili ordusu mensubunu ülkeye izinsiz girmekle ve paralı asker olmakla suçlamıştı.

Mali'deki cunta yönetimi, 10 Temmuz'da gözaltına aldığı 49 Fildişi Sahili askeri "devletin güvenliğini baltaladığı" gerekçesiyle suçlayarak, tutuklayıp cezaevine gönderdi.

Malili bir yetkili AFP'ye verdiği demeçte, Bamako mahkemesinde bir savcının cuma günü Fildişi Sahilli askerleri devlet güvenliğini baltalamaktan suçlu bulduğunu söyledi.

Fildişi Sahili ve Mali cuntası arasında müzakereler başlamıştı

Fildişi Sahili ve Malili yetkililerin, 49 askerin son durumuna ilişkin görüşmeleri sürdürdüğü belirtildi.

Togo Başkanı Faure Gnassingbe ara buluculuğunda devam eden görüşmelerde, bir miktar ilerleme sağlandığı ancak bazı konularda anlaşmaya varılamaması sebebiyle müzakerelerin duraksadığı ifade edildi.

Cunta yönetimi görüşmelerde Fildişi Sahili'nin olaydaki sorumluluğunu kabul etmesini talep ediyor.

Mali cuntası ayrıca ülke içerisinde arananlar listesinde yer alan fakat şu anda Fildişi Sahili sınırları içinde bulunan kişilerin de iade edilmesini istiyor.

Ancak Fildişi Sahili'nin Mali cuntasının bu yöndeki taleplerini reddettiği, bunun yerine gözaltındaki 49 askerin serbest bırakılması amacıyla geniş kapsamlı müzakerelere hazırlık yaptığı aktarılıyor.

Ne olmuştu?

Cunta yönetimi, 10 Temmuz'da ülkeye izinsiz girdiği belirtilen ve "paralı asker" olarak nitelenen 49 Fildişi Sahili ordu mensubunu gözaltına almış ve askerler hakkında soruşturma başlatmıştı.

Mali cuntası söz konusu askerlerin üzerinde herhangi bir görev emri bulunmadığını iddia ederken, Fildişi Sahili yetkilileri ise, askerlerin Birleşmiş Milletler misyonuna katılmak üzere ülkeye gönderildiğini ifade etmişti.

Askerlerin büyük bir kısmı, BM Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonu'na (MINUSMA) dahil olmak üzere gönderilmişti.

MINUSMA Sözcüsü Olivier Salgado da askerlerin ülkeye gideceğine dair bilgilendirmenin cuntaya önceden iletildiğini ancak buna rağmen askerlerin tutuklandığını dile getirmişti.

Öte yandan Mali'deki cunta yönetimi son dönemde Rusya ile olan askeri ilişkinin boyutunu daha ileri boyuta taşımış durumda.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.