BM misyonu için gelmişlerdi: Mali cuntası 49 yabancı askeri tutukladı

BM misyonu için gelmişlerdi: Mali cuntası 49 yabancı askeri tutukladı

Mali cuntası, büyük bir bölümü ülkedeki BM misyonuna katılmak üzere gelen 49 yabancı askeri tutukladığını açıkladı.

Mali'ye uluslararası misyonlara katılmak üzere gönderilen 49 Fildişi Sahili askeri tutuklandı.

Cunta yönetiminden dün yapılan açıklamada, ülkeye izinsiz girdiği belirtilen ve "paralı asker" olarak nitelenen 49 Fildişi Sahili ordu mensubunun tutuklandığı kaydedildi.

Açıklamada, konunun yargıya taşındığı belirtildi.

Mali cuntası söz konusu askerlerin üzerinde herhangi bir görev emri bulunmadığını iddia ederken, Fildişi Sahili yetkilileri ise, askerlerin BM misyonuna katılmak üzere ülkeye gönderildiğini ifade etti.

Askerlerin büyük bir kısmı, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonu'na (MINUSMA) dahil olmak üzere gönderilmişti.

MINUSMA Sözcüsü Olivier Salgado da askerlerin ülkeye gideceğine dair bilgilendirmenin cuntaya önceden iletildiğini ancak buna rağmen askerlerin tutuklandığını dile getirdi.

Rusya ile yakınlaşma

Söz konusu hamlenin Mali cuntası ile Batı Afrika ülkeleri arasındaki tansiyonu artıracağı düşünülüyor. Bunun yanı sıra Mali ile Fildişi Sahili arasındaki güvenlik iş birliğinin zedelenmesinin, iki ülke sınırında son zamanlarda organize olan cihat yanlısı gruplara alan açacağı tahmin ediliyor.

Ülkede geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen askeri darbeler sonrasında oluşan cunta yönetimi Rusya ile yakınlaşmış, Rus paralı asker oluşumu Wagner'i ülkeye davet etmişti.

Wagner, Mali'de konuşlandıktan sonra askeri operasyonlara katılmaya başlamıştı. Rusya'nın etkinliği Mali'yi hızla Batı ittifakından uzaklaştırmış durumda.

Bu uzaklaşma, bölge ülkeleri ile Mali arasında da zaman zaman gerilimlere yol açıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.