Mali cuntası Fildişi Sahili askerlerini hapse mahkum etti

Mali cuntası Fildişi Sahili askerlerini hapse mahkum etti

Mali'deki bir mahkeme, "paralı asker ve devlet güvenliğini baltalamakla" suçlanan 46 Fildişi Sahilli asker hakkında hapis cezası verdi.

Mali'de bir mahkeme, ülkeye yasa dışı bir şekilde girdikleri iddia edilen ve gözaltında bulunan 46 Fildişi Sahili askerini 20 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Başsavcı Ladji Sara yaptığı açıklamada, hapis cezasına çarptırılan Fildişi Sahili askerlerin "Mali hükümetine karşı saldırı düzenlemekten, komplo kurmaktan ve devlet güvenliğini baltalamaya girişmekten" suçlu bulunduğunu duyurdu.

Mahkeme ayrıca, eylül ayında serbest bırakılan 3 Fildişi Sahili askeri hakkında gıyabi ölüm cezası verdi.

Fildişi Sahili'nden Mali'ye gelen 49 asker, 10 Temmuz'da Mali Uluslararası Havalimanı'nda cunta yönetimi tarafından gözaltına alınmıştı. Fildişi Sahilli askerler arasında bulunan 3 kadın asker ise daha sonra serbest bırakılmıştı.

Mali'deki cunta yönetimi, Fildişi Sahilli askerlerin tutuklanma nedeni olarak askerlerin izin dışı uçuş ile ülkeye geldiklerini ve paralı asker olduklarını savunuyordu.

Askerlerinin bırakılması için art arda taleplerde bulunan Fildişi Sahili'nden gelen açıklamada ise, askerlerin BM Barış Gücü misyonu altında güvenlik ve lojistik destek sağlamak üzere ülkeye iniş yaptığı belirtilmişti.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Mali'deki cunta yönetimine yaptığı çağrıda, askerleri serbest bırakmasını, bunu yapmaması halinde yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini açıklamıştı.

ECOWAS yetkilileri, temmuz ayında cunta idareciler tarafından yönetilen fakat 'demokratik yönetim biçimine' geçiş sözü veren Mali'ye yönelik tüm ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda mutabık kalmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.