ECOWAS Mali'de tutuklu Fildişi Sahili askerleri için devreye girecek

ECOWAS Mali'de tutuklu Fildişi Sahili askerleri için devreye girecek

Fildişi Sahilli askerlerin son durumu halen belirsizliğini koruyor.

Fildişi Sahili, Mali'deki cunta yönetiminin 10 Temmuz'da Mali Uluslararası Havalimanı'nda tutukladığı askerlerinin serbest bırakılması için girişimlerini sürdürüyor.

Mali cuntası 49 Fildişi Sahili askerini tutuklamış daha sonra 3 kadın asker bir süre sonra serbest bırakmıştı.

Şu anda cunta yönetimi gözetiminde Fildişi Sahili'ne bağlı 46 asker bulunuyor.

Bu kapsamda Fildişi Sahili hükümeti, Mali yönetiminin tutukladığı 46 askerin serbest bırakılması için Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) olağanüstü bir toplantı yapılmasını istedi.

Hükümet sözcüsü Amadou Coulibaly 14 Eylül günü yaptığı açıklamada, Fildişi Sahilli askerlerin derhal salınmasını talep ederken onların paralı askerler olmadıklarını fakat Mali cuntası tarafından rehin alındıklarını söyledi.

Fildişi Sahili, geçtiğimiz günlerde Mali'de darbeyle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Assimi Goita yönetimini, askerlerini rehin almakla suçlamıştı.

Cunta yönetimi, Fildişi Sahilli askerlerin tutuklanma nedeni olarak askerlerin izin dışı uçuş gerçekleştirdiğini ve bu askerlerin paralı asker olarak tanımlandıklarını bildirmişti.

Askerlerinin bırakılması için art arda taleplerde bulunan Fildişi Sahili'nden gelen açıklamada ise, askerlerin BM Barış Gücü misyonu altında güvenlik ve lojistik destek sağlamak üzere ülkeye iniş yaptığı belirtilmişti.

Fildişi Sahilli askerlerin son durumu halen belirsizliğini koruyor. ECOWAS'ın girişimleri sonucunda askerlerin serbest bırakılacağı yönünde tahminler yapılıyor.

ECOWAS yetkilileri, temmuz ayında cunta idareciler tarafından yönetilen fakat 'demokratik yönetim biçimine' geçiş sözü veren Mali ve Burkina Faso'ya yönelik tüm ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda mutabık kalmıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.