Batı Afrika ülkelerinin bir numaralı gündemi: Cihat yanlısı gruplar

Batı Afrika ülkelerinin bir numaralı gündemi: Cihat yanlısı gruplar

Gine Bissau Cumhurbaşkanı ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Başkanı Umaro Sissoco Embalo Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul'a hitap etti.

Birleşmiş Milletler'deki konuşması sırasında dünya liderlerine seslenen Embalo, Batı Afrika'daki mevcut güvenlik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle Batı Afrika olmak üzere Afrika genelinin büyük kısmındaki istikrarın tehdit altında olduğunu söyleyen Embalo, bunun nedenleri olarak cihat yanlısı grupları ve sınır ötesi organize suçları işaret etti.

Batı Afrika ülkelerine sınır ötesi saldırılar gerçekleştiren cihat yanlısı gruplar, 2015'ten bu yana saldırılarını daha da artırmıştı.

Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo bu kapsamda, Birleşmiş Milletler'e ve uluslararası topluma çağrıda bulunarak "tehditlerin farkında olmaları" gerektiğini söyledi.

Ancak Batı Afrika'da bazı ülkelerin artık Avrupa'nın askeri müdahalelerinin sonlandırılmasını istediği biliniyor.

Bu ülkelerden biri olan Mali, Rusya ile ilişkiler geliştirerek Fransa'nın ülkeyi terk etmesinin yolunu açmıştı.

Diğer Batı Afrika ülkelerinden olan Nijer'de de Rusya bayrakları taşıyan halk, Fransa'nın ülkeyi terk etmesi amacıyla protestolar gerçekleştirmişti.

Mali'yi terk eden Fransa, yüzünü Nijer'e dönmüştü.

Batı Afrika'da cihat yanlısı gruplar etkinliğini artırıyor

Batı Afrika'da son dönemde cihat yanlısı grupların etkinliklerini artırdığı göze çarpıyor.

Bu kapsamda, özellikle El Kaide'nin bölgedeki etkinlik merkezi olarak bilinen Mali'den güneye doğru etkinlik alanlarını artıran cihat yanlısı gruplar, Burkina Faso'nun kuzeyinde yoğun olarak faaliyet gösteriyordu.

Cihat yanlısı grupların Batı Afrika'nın iç kesimlerinden sahil şeridine doğru bir yayılma stratejisi izlediği dikkat çekiyor. Batı Afrika'nın özellikle sahil şeridinde, başta Fransa ve İngiltere olmak üzere Batılı güçlerin çıkar merkezlerinin ve turistik alanların bulunduğu, cihat yanlısı grupların hedefinde bu merkezlerin yer alabileceği tahmin ediliyor.

Son dönemde Mali'deki cunta yönetiminin Rusya ile bağ kurmasıyla Rus güçlerin de saldırılarının hedefi olabileceği düşünülüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner paralı asker şirketinin Mali'de aktif rol oynadığı biliniyor. Ancak cunta yönetimi, Wagner'in ülkede bir faaliyet alanının olmadığını doğrudan Rusya'ya bağlı güvenlik uzmanlarıyla çalıştığını iddia ediyor.

Mali ve Burkina Faso'yu etki altına alan grupların özellikle Fildişi Sahili, Gine, Senegal, Gana, Togo, Benin gibi ülkelerin sınırlarına yönelik genişleme stratejisi dikkat çekiyor.

Bu kapsamda saldırılarını artıran El Kaide'nin, Nijerya ile doğrudan kara bağlantısı kurması halinde, bölgede halihazırda kendisine bağlı olan küçük yapılanmalar üzerinden önemli bir etkinlik alanı inşa edebileceği düşünülüyor.

Batı Afrika ülkeleri silahlanıyor

Cihat yanlısı grupların Batı Afrika'daki artan varlığı bu bölgede yer alan ülkeleri bir dizi yeni tedbir almaya sevk etti. Bu tedbirlerin başında ise Türkiye'de üretilen Bayraktar TB2'ler geliyor.

Birçok farklı çatışma bölgesinde kullanılan Baykar Teknoloji üretimi Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları, son olarak Batı Afrika ülkelerinde de askeri operasyonlarda kullanılmaya başlandı.

Burkina Faso'nun güneyinden Togo'nun kuzeyine kayan bazı cihat yanlısı gruplara karşı bu ülkedeki Savana bölgesinde TB2'ler devreye girdi.

Öte yandan Nijer'in de Türkiye ile geçtiğimiz yıl vardığı anlaşma doğrultusunda satın aldığı TB2'leri çatışma alanlarında kullandığı biliniyor.

Son olarak Burkina Faso'daki cunta yönetimi de Batı Afrika'da TB2'leri sahada kullanmaya başladı.

Afrika kıtasında Bayraktar TB2'nin kullanıldığı ülkeler şunlar: Somali, Cibuti, Etiyopya, Libya, Fas, Nijer, Burkina Faso ve Togo.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.