Fildişi Sahili ve Burkina Faso cihat yanlısı gruplara karşı güçlerini birleştiriyor

Fildişi Sahili ve Burkina Faso cihat yanlısı gruplara karşı güçlerini birleştiriyor

Fildişi Sahili, Batı Afrika'da varlığını artıran cihat yanlısı gruplara karşı istihbarat ve savunma alanında Burkina Faso'yu destekleme taahhüdünü yineledi.

Burkina Faso'daki cunta yönetimi lideri Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, dün Fildişi Sahili'ne bir ziyarette bulundu.

Félix Houphouët-Boigny Uluslararası Havaalanı'na iniş yapan Damiba'yı Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tiemoko Meyliet Koné karşıladı.

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara'nın da dahil olduğu görüşmelerde taraflar, yaptıkları görüşmelerde yalnızca askeri iş birliği ile şekillenen bir bağ değil, ekonomik iş birliğinin de yer aldığı bir ilişkiler ağı kurmaya ihtiyaç duyulduğuna parmak bastı.

287081515-458981026273587-8431323080986711604-n.jpg

Fildişi Sahili yetkililerinin, Burkina Faso'nun cihat yanlısı gruplara karşı devam eden mücadelesine karşı cunta yönetimine destekte bulunmayı sürdüreceğini ifade ettiği görüşmelerde, "terör saldırılarını" tüm bölgenin endişe duyması gereken bir durum olarak nitelendirdi.

Karşılıklı bilgi alışverişinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Fildişi Sahilli yetkililer ayrıca, cihat yanlısı grupların Batı Afrika'da yayılımını önlemek amacıyla kurulan Accra Girişimi kapsamında da yürütüldüğü gibi benzer bir şekilde ikili savunma ve güvenlik iş birliğine sahip olmak üzerindeki istekliliklerini aktardılar.

Öte yandan Burkina Faso cunta lideri Damiba da iki ülke arasındaki sınırlarda yaşanan güvenlik sorunlarının çözülmesi için duyulan ihtiyacı dile getirdi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) yetkilisi Mahamadou Issoufou, Burkina Faso'nun siyasi, güvenlik, insani ve sosyo-ekonomik alanlarda çok boyutlu krizlerle karşı karşıya kaldığını belirterek, bu krizler neticesinde devletin, ülkenin büyük bir bölümü üzerinde kontrol sağlayamadığı değerlendirmesinde bulundu.

Issoufou yaptığı bir konuşmada Burkina Faso'nun yalnızca yüzde 60'ının hükümet güçlerinin kontrolünde olduğunu ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.