"Burkina Faso'nun yüzde 40'ı cihat yanlısı grupların kontrolünde"

"Burkina Faso'nun yüzde 40'ı cihat yanlısı grupların kontrolünde"

Burkina Faso'nun yalnızca yüzde 60'ının hükümet güçlerinin kontrolünde olduğu ifade ediliyor.

Burkina Faso'nun yalnızca yüzde 60'ının hükümet güçlerinin kontrolünde olduğu ifade ediliyor.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) bir yetkilisi, Burkina Faso'da ülkenin sadece yüzde 60'nın devlet kontrolündeyken, devletin bunun dışında kalan bölgelerde kontrol sağlayamadığını söyledi.

Eski Nijer Cumhurbaşkanı ve söz konusu topluluğun Burkina Faso elçisi Mahamadou Issoufou, başkent Vagadugu'da cunta yetkilileriyle ülkenin demokratik düzene dönüşü üzerine yaptığı görüşmeler sonrası bir dizi açıklamada bulundu.

Burkina Faso cunta yönetimi lideri Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba ile görüşen Issoufou, ülkenin siyasi, güvenlik, insani ve sosyo-ekonomik alanlarda çok boyutlu krizlerle karşı karşıya kaldığını belirterek, bu krizler neticesinde devletin, ülkenin büyük bir bölümü üzerinde kontrol sağlayamadığı değerlendirmesinde bulundu.

ECOWAS, darbenin ardından Burkina Faso'nun topluluğa üyeliğini askıya almıştı. ECOWAS yetkilileri, Burkina Faso'daki cunta yönetimi liderlerinin demokratik süreci geçişi hızlandırmadıkları takdirde cezai işlemler uygulanmasının önünü açabilecekleri yönünde uyarılarda bulunmuştu.

Cihat yanlısı grupların artan saldırıları

Hükümet güçlerine karşı Mali'den Burkina Faso'ya sınır ötesi saldırılar gerçekleştiren cihat yanlısı gruplar, 2015'ten bu yana saldırılarını daha da artırdı.

Saldırıların artmasını gerekçe gösteren Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba öncülüğündeki cunta, bir süre önce Burkina Faso'da askeri darbe gerçekleştirmişti.

Burkina Faso'da 24 Ocak'ta darbeyle başa geçen cunta lideri Damiba, ülkedeki şiddeti gidermenin ve güvenliği sağlamanın en büyük önceliği olduğunu vurgulasa da, darbeden sonra saldırılar hız kesmiş değil.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.