'Demokrasiye geçiş' sözü veren Mali ve Burkina Faso'ya yönelik yaptırımlar kaldırıldı

'Demokrasiye geçiş' sözü veren Mali ve Burkina Faso'ya yönelik yaptırımlar kaldırıldı

Anayasal düzeni tesis etmeyi sağlayacağı öne sürülen Mali ve Burkina Faso'nun 'demokrasiye geçiş' taahhüdü, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu tarafından kabul edildi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) yetkilileri, düzenledikleri bir zirvede, cunta idareciler tarafından yönetilen fakat 'demokratik yönetim biçimine' geçiş sözü veren Mali ve Burkina Faso'ya yönelik tüm ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda mutabık kaldı.

Gana'nın başkenti Accra'da gerçekleşen zirvede bir araya gelen ECOWAS liderleri, bu ülkelerde askeri idareciler tarafından önerilen geçiş planlarını kabul etti. Mali'deki cunta yönetimi Mart 2024 yılında bir cumhurbaşkanlığı seçimi planladıklarını belirtirken, Burkina Faso ise anayasal düzeni 24 ayda yeniden kurma sözü verdi.

ECOWAS Komisyonunun başkanlığını yürüten Fildişi Sahil'li Jean-Claude Kassi Brou, zirve sonucunda, Mali ve Burkina Faso'ya karşı uygulanan tüm ekonomik ve mali yaptırımların kaldırıldığını ancak iki ülkenin bölgesel blok üyeliğinden uzak tutulacağını açıkladı.

ECOWAS Başkanı ayrıca, iki ülkenin 'demokrasiye geçiş' sözü kapsamında anayasal düzene geçiişi sağlayıncaya kadar blok üyeliklerinin askıda kalacağını belirtti.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, iki ülkede askeri darbelerin gerçekleşmesinin ardından anayasal yönetime geçiş için seçimler gerçekleştirmeyi redden Mali ve Burkina Faso'ya ekonomik yaptırımlar uygulamıştı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.