Fransa Mali'de BM güçlerine hava desteği veremeyecek

Fransa Mali'de BM güçlerine hava desteği veremeyecek

Mali'deki cunta yönetimi, Fransa'nın BM operasyonlarına hava desteği verme teklifine şiddetle karşı çıktığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Çarşamba günü Mali'de yer alan barış gücü misyonunun ülkedeki varlığını bir yıl daha uzatma kararı aldı. Mali'deki cunta yönetimi BM'nin ülkedeki operasyonlarına Fransız hava desteği verilmesi teklifini reddettiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonunun (MINUSMA) Mali'deki görev süresinin 30 Haziran 2023'e kadar uzatılması yönündeki karar, Rusya'nın ve Çin'in çekimser kaldığı oylamayla 15 oydan 13 lehte oyla kabul edildi.

MINUSMA'nın bölgedeki birlik sayısının 13 bin 289 askeri personel ve bin 920 polisten oluşması bekleniyor.

Mali, Fransız hava desteğine karşı

Mali'de şu an cunta yönetimi, 'sömürgeci güç' olarak gördüğü Fransa'nın ülkedeki varlığına karşı çıkarken, son dönemde yapılan anlaşmayla birlikte Rus askeri uzmanlarıyla birlikte cihat yanlısı gruplara karşı saldırılar gerçekleştiriyor.

Mali'de cunta yönetimi ile ilişkilerin bozulması sonrası Fransa, Mali'den çekilme sürecini başlattı. Daha sonra Paris yönetimi, BM barış gücüne Mali dışından hava desteğini sürdürmeyi teklif etmişti.

Fransa'nın BM Büyükelçisi Nicolas de Riviere New York'ta yer alan görüşmelerde "Bu hava desteği barış güçlerini korumak için mühim." dedi.

Oylamanın ardından de Riviere MINUSMA'nın hareket serbestinin garanti edilmesini talep etti

Ancak Mali'deki cunta yönetimi Fransa'nın teklifini reddetti. Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop AFP'ye verdiği demeçte, "Mali, topraklarında BM misyonuna verilebilecek herhangi bir Fransız hava desteğine şiddetle karşı çıkıyor." ifadesini kullandı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.