BM Mali'deki askeri rotasyonlarına devam edecek

BM Mali'deki askeri rotasyonlarına devam edecek

Mali'deki cunta yönetimin BM barış gücü misyonunun askeri rotasyonlarını askıya almasının ardından bir ay sonra rotasyonların yarın itibarıyla devam edeceği aktarılıyor.

Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA), pazartesi gününden itibaren Mali'deki askeri rotasyonuna devam edecek.

Mali'deki cunta yönetimi, 15 Temmuz'da Birleşmiş Milletler'in kendi bünyesinde faaliyet gösterdiğini iddia ettiği 49 Fildişi Sahilli askerin ülkeye izinsiz girdiğini vurgulayarak BM'nin ülkedeki askeri rotasyonlarını askıya almıştı.

BM misyon sözcüsü cumartesi günü yaptığı açıklamada, cunta yönetimle yaptıkları görüşmeler neticesinde BM barış gücü misyonunun pazartesi gününden başlayarak askeri rotasyonların devam edeceği belirtildi.

Askeri cunta ile BM misyonu yetkilileri ile yapılan görüşmelerde ayrıca rotasyon yönetmeliği üzerinde anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

BM misyonu, askeri rotasyonların barış gücü askerlerinin operasyonel etkinliği ile personelin emniyeti ve güvenliği açısından önemli olduğunu vurguluyor.

Batılı ülkeler ile Mali cuntası arasında gerilimler tırmanıyor.

Son olarak Almanya Mali'deki askeri keşif misyonunu askıya aldığını duyurmuştu.

Almanya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, cunta yönetimin Birleşmiş Milletler Barış Misyonu güçlerine ülke üzerinden uçuş izni vermemesi dolasıyla Mali'deki operasyon faaliyetlerinin bir kısmının durdurulması kararı alındığı belirtilmişti.

Rusya Mali'deki etkinliğini artırıyor

Rusya'nın Mali'deki cunta yönetimi ile yaptığı anlaşmalar, Batılı ülkeler ile cuntanın arasındaki tansiyonu yükseltti.

Rusya, bu ülkede yerel ordu güçleriyle birlikte indirme operasyonları gerçekleştiriyor.

Moskova yönetiminin Mali'deki askeri varlığının artması ve cuntanın bu stratejiyi desteklemesi Batılı ülkelerin Mali'deki askeri varlığını azaltmasına neden olmuştu.

2013 yılından bu yana Mali'de birçok askeri üs bulunduran Fransa, Rusya nedeniyle Bamako yönetimiyle yaşanan gerilmden sonra birçok merkez üssünü boşaltma kararı almıştı.

Fransa'nın çekilmesiyle cihat yanlısı gruplar Mali genelinde etki alanını artırmış ve cunta yönetiminin "sağlam kaleleri" hedef alınmıştı.

Son olarak Rusya askeri cuntaya L-39C Albatros tipi 4 adet eğitim uçağı, Mil Mi-24 tipi 1 adet saldırı helikopteri ve Suhoy Su-25 savaş uçağı teslim etmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.