Mali: Cihat yanlısı grupların artan etkinliği başkentte alarma yol açtı

Mali: Cihat yanlısı grupların artan etkinliği başkentte alarma yol açtı

Mali'deki cunta yönetimi, özellikle başkent Bamako'yu hedef alan saldırıların ardından bölge çevresinde izole alanlar oluşturuyor.

Cihat yanlısı grupların Mali genelinde saldırılarını artırması, başkent çevresindeki güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılmasına neden oldu.

El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin'in (CNİM) adından bahsettirdiği son saldırılar başkente sıçramış durumda.

Başkent Bamako ekseninde yoğunlaşan saldırılar neticesinde caddelerde yeni barikatlar oluşturuldu, yollar kapatıldı ve birçok noktaya silahlı polisler yerleştirildi.

Haziran ve Temmuz ayları içerisinde meydana gelen 15 cihat yanlısı saldırı da Mali'deki cunta yönetimini önlem almaya iten nedenlerden biriydi.

Anayollar kapatıldı

Bu kapsamda cunta yönetimi, başkentte güvenliği sıkılaştırmasının yanı sıra stratejik ve büyük ana yolları kapattı. Askeri bölgelere veya cunta yönetiminin başkanlık ofislerine çıkan Bamako ve Kati'deki bazı yollar cihat yanlısı grupların saldırılarını önlemek amacıyla kapatıldı.

Mali askeri cuntasından Albay Süleyman Dembele Associated Press'e verdiği demeçte, "Bamako ve çevresinde her gün teröristleri tutukluyoruz." dedi.

Güvenlik önlemleri halkı doğrudan etkiliyor

Vatandaşları koruma iddiasıyla başkent çevresinde bir dizi güvenlik önlemleri alınsa da bu tedbirlerin en çok da halkın gündelik yaşamını derinden etkilediği belirtiliyor.

Bamako havaalanında bulunan bir askeri yerleşke yakınındaki mısır tarlasının 'güvenlik tedbiri' bahanesiyle yok edildiği ifade edildi.

Cunta yönetimin bunu yapmasındaki nedenin ise mısır tarlasının cihat yanlısı grupların gizlenmesini sağladığı olduğu iddia edildi. Ordunun iddiasına göre mısır tarlası, askeri yerleşkenin görüş mesafesini kısıtlarken cihat yanlısı grupların da burada saklanabilmesine olanak sağlıyor.

AP'nin bölgeden edindiği bilgilere göre ayrıca cihat yanlısı gruplar sosyal medya ve mesajlaşma programları üzerinden halka ulaşıyor. Grupların halka yönelik mesajları arasında toplu alanlardan uzak durulması uyarıları ve bombalı araç saldırılarının hedefinin yalnızca ordu yerleşimleri olacağı vurgusu yer alıyor.

Askeri cuntanın güçlendirilmiş üssüne yönelik saldırılar

CNİM tarafından 22 Temmuz'da başkent Bamako yakınında bulunan ve Mali ordusunun merkezlerinin yer aldığı Kati yerleşimi saldırıların hedefi oldu.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, 22 Temmuz günü Kati'deki askeri üs ve merkezleri hedef alan saldırılarda en az 2 bombalı araç kullanıldı. Kompleks saldırılarda bölgede maddi ve askeri kayıplar meydana geldi.

Saldırılar başkent çevresinde şekilleniyor

Bir başka saldırı ise silahlı gruplar tarafından 14 Temmuz'da başkent Bamako kırsalında bulunan Koulikoro bölgesinde Mali ordusuna karşı gerçekleşti. Orduya ait bir kontrol noktasına yönelik saldırıda 6 askerin hayatını kaybettiği, birkaç askerin ise yaralandığı duyurulmuştu.

ACLED'de (Silahlı Çatışma ve Olay Konumu Veri Projesi) üst düzey araştırma görevlisi olan Héni Nsaibia, CNIM'in söz konusu saldırıyı düzenlemiş olabileceğine işaret ederek, cihat yanlısı grubun alışılagelmiş hedefler dışında saldırılarını çeşitli bölgelere de kaydırmaya devam ettiğini söylemişti.

Saldırıların artmasındaki sebeplerin Mali'deki cunta yönetiminin Rusya ile yakınlaşırken Batılı güçleri ülkeden defetmesi olabileceği söyleniyor.

Batılı medya kaynaklarında yer alan haberlere göre, Fransız güçlerin Mali'den çekilmesi, özellikle istihbarat konusunda cunta yönetimini eksik bıraktı.

Yeni Güney Politika Merkezi'nden bölge uzmanı Rida Lyammouri, "Mali'nin en sağlam korunan üslerinden olan Kati'ye bu denli bir saldırı yapılması, bu saldırıların başkent genelinde stratejik noktalarda rahatlıkla yayılabileceğine işaret ediyor.

Saldırılar artarak devam edebilir

Analistler, Kati'deki saldırının bir başlangıç olduğu görüşünde. CNİM, Malili sivillere cuntaya ait merkezlerden uzak durma çağrısı yaparken, Bamako yönetimine bağlı güçlerin ve Rus birliklerin artan bir biçimde hedef alınacağı düşünülüyor.

Saldırıların artması neticesinde Washington'dan yapılan son açıklamalarda Mali'de güvenlik endişeleri nedeniyle iş aciliyeti olmayan ABD elçilik çalışanlarının ve ailelerinin ülkeyi terk etmesi istenmişti.

Bölge uzmanları, CNİM'in Mali'nin orta ve kuzey kesimlerinde oldukça etkin olduğunu ve cihat yanlısı grubun son dönemdeki faaliyetlerinde artış yaşandığını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.