Mali: Cunta yönetimi BM güçlerinin sözcüsünü sınır dışı ediyor

Mali: Cunta yönetimi BM güçlerinin sözcüsünü sınır dışı ediyor

Mali'de cunta yönetiminin Batı'ya karşı duruşu, yönetime ele almasından bu yana Rusya ile yakınlaşma sürecine bağlanıyor.

Batı ile olan ilişkilerini minimal düzeye çeken Mali'deki cunta yönetimi son olarak Birleşmiş Milletler barış gücü sözcüsünü ülkeden sınır dışı etme kararı aldı.

Mali'deki Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) sözcüsü Olivier Salgado'nun sınır dışı edilme kararı, sözcünün uluslararası misyonlara katılmak üzere ülkeye gönderilen 49 Fildişi Sahili askerinin cunta yönetimi tarafından tutuklanmasına ilişkin gelişmeleri Birleşmiş Milletler ile diplomatik ilişkileri bozmaya yönelik bir adım olarak nitelemesinin ardından geldi.

Mali Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, MINUSMA sözcüsünün sosyal medya platforumu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımdaki "kasıtlı algı ve kabul edilemez açıklamalarına" atıfla yetkilinin 72 saat içerisinde ülkeyi terk etmesi istendi.

Cunta yönetimi olaya dair, ülkeye izinsiz girdiği belirtilen ve "paralı asker" olarak nitelenen 49 Fildişi Sahili ordu mensubunun tutuklandığı bilgisini paylaşmıştı. MINUSMA Sözcüsü Olivier Salgado da askerlerin ülkeye gideceğine dair bilgilendirmenin cuntaya önceden iletildiğini ancak buna rağmen askerlerin tutuklandığını dile getirmişti.

Cunta yönetimi son dönemde özellikle Fransa olmak üzere Birleşmiş Milletler'in ülkedeki varlığına karşı birtakım girişimlerde bulunmuştu.

Mali cuntası MINUSMA'nın tüm askeri rotasyonlarını askıya aldığını duyurmuştu.

Öte yandan Fransa'nın Barkhane operasyonunu sona erdirme kararının ardından, Avrupa Birliği'nin Takuba misyonu da resmen sona ermişti.

Fransa ordusu sözcüsü General Pascal Ianni, Fransa'nın Sahel bölgesindeki askeri varlığının gözden geçirilmesi sonucunda Takuba Görev Gücü'nün Mali'deki faaliyetlerinin sonlandırılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Rusya ile yakınlaşma

Ülkede geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen askeri darbeler sonrasında oluşan cunta yönetimi Rusya ile yakınlaşmış, Rus paralı asker oluşumu Wagner'i ülkeye davet etmişti.

Wagner, Mali'de konuşlandıktan sonra askeri operasyonlara katılmaya başlamıştı. Rusya'nın etkinliği Mali'yi hızla Batı ittifakından uzaklaştırmış durumda.

Bu uzaklaşma, bölge ülkeleri ile Mali arasında da zaman zaman gerilimlere yol açıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.