1.2 trilyon dolarlık tartışmalı altyapı hamlesi ABD'yi nasıl etkileyecek?

1.2 trilyon dolarlık tartışmalı altyapı hamlesi ABD'yi nasıl etkileyecek?

Demokratların "gerekli", Cumhuriyetçilerin "savurgan" bulduğu altyapı tasarısı kıran kırana bir mücadeleyle ABD Kongresi'nden geçti.

ABD Kongresi Biden Hükümeti'nin 1,2 trilyon dolarlık altyapı tasarısını onayladı. Demokrat Parti'nin "gerekli" bulup desteklediği, Cumhuriyetçi Parti'nin "savurgan" bulup karşı çıktığı tasarı 208'e karşı 226 oyla geçti. Biden hükümetinin bu oylamayı bir zafer olarak sunması dikkat çekti.

Oylamada 13 Cumhuriyetçi üyenin evet, 6 Demokrat üyenin hayır oyu vermesi dikkat çekti. 

Tasarı ulaşım alanı başta olmak üzere elektrik ve su tedariki gibi alanlarda ABD çapında büyük yatırım ve yenilemeler içeriyor. Biden hükümeti ve Demokrat Parti bu yatırımın ABD'de 11 Eylül sonrasında bu derece kapsamlı altyapı yatırımlarına girişilmediği için gerekli olduğunu savunuyor.

"ABD maliyesine yük getirecek"

Cumhuriyetçi Parti ise geçtiğimiz dönemde ABD'de çıkarılan 1,9 trilyon dolarlık pandemi paketiyle beraber faturanın 3,1 trilyon dolara çıktığını, bu dev rakamların ABD'nin kamu maliyesine büyük bir yük getireceğini, ABD'nin hızla artan kamu borcunu daha da artıracağı yönüyle eleştiriyorlar. Ayrıca Cumhuriyetçi Parti altyapı tasarısının teknik açıdan yolsuzluğa açık ve israf içeren bir yapıda olduğunu belirtiyorlar.

ABD'nin 11 Eylül sonrasında gittikçe büyüyen ve kronikleşen kamu maliyesi ve cari açığı ABD'nin hızla borçlanmasına neden oldu.

11 Eylül saldırılarının gerçekleşmesinden önce ABD'nin kamu borcu 5,674 trilyon dolar seviyesindeydi. Bu rakamın ABD'nin yıllık gelirine (GSYİH) oranı %55 seviyesindeydi. 1 Ocak 2021 itibariyle bu borcun 27,748 trilyon dolara ulaştığı, bu rakamın ABD'nin yıllık gelirine oranının %130 olduğu açıklandı. 2021'de de bu meblağın ve oranın hızla artmaya devam etmesi bekleniyor.

2001'de ABD'nin federal kamu bütçe açığı 128 milyar dolardı. Ülkenin bütçe açığının yıllık gelirine oranı ise %1,2 seviyesindeydi. 2020 yılında ise ABD'de federal kamu bütçe açığı 3,4 trilyon dolara çıkarken bu açığın yıllık gelire oranı %15,6 oldu.

ABD halkının kemer sıkma politikalarına alışık olmaması, ABD'li yönetimlerin meblağı çok yüksek tasarılara alışması nedeniyle uzmanlar ABD'nin hızla yükselen kamu borcunun gelecekte ABD'yi tehdit eden en büyük unsurlardan biri olduğunda birleşiyorlar.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.