12 HDP'li milletvekili gözaltında
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 12 HDP'li milletvekili gözaltına alındı.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dışında gözaltına alınan isimler; İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan ve İmam Taşçıer.
Selahattin Demirtaş, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Daha sonra da tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hâkimliği'ne gönderildi. Demirtaş, gözaltına alınmadan hemen önce Twitter hesabından, "Diyarbakırda evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar" ifadesini paylaştı.
Figen Yüksekdağ ve Sırrı Süreyya Önder de götürüldükleri Diyarbakır'da adliyeye sevk edildi.
İdris Baluken, Ankara'daki HDP Genel Merkezi'nde gözaltına alındı ve götürüldüğü Bingöl'de adliyeye gönderildi.
İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre haklarında gözaltı kararı olan 4 milletvekili daha var. Bu vekillerden Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk yurt dışında. Bakanlık, İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan'la ilgili sürecin de devam ettiğini belirtmişti. Ancak HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından, kaldığı otelde gözaltına alındı.
Polis, HDP Genel Merkezi önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Valilik merkeze giriş çıkışları kapattı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na göre HDP'liler hakkındaki gözaltı kararları, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındı.
Hangi illere götürülecekler?
Gözaltına alınan milletvekillerinin hangi illere götürülecekleri belli oldu.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.
Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Leyla Birlik için Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken için ise Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yürütülüyor.
Bu kapsamda gözaltına alınan milletvekilleri, soruşturmaları yürüten illerdeki cumhuriyet başsavcılıklarına götürülecek.
Yurt dışında bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'la ilgili soruşturmayı Şırnak, Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkındaki soruşturmayı da Van Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor.
Henüz gözaltına alınmayan ve yakalama işlemlerine ilişkin süreçleri devam eden Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer hakkında Diyarbakır, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan hakkında ise Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.
Yurt dışına gittiler
HDP Van milletvekili Tuba Hezer Öztürk’ün Ankara’daki canlı bomba saldırısını gerçekleştiren PKK’lının ailesine taziyeye gitmesi çok tartışılmıştı. Ayrıca arabasının bagajında PKK’lılara sevk edilmek üzere silah taşıdığı iddia edilen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da dokunulmazlık tartışmasının en önemli unsurlarından biriydi.
Tuba Hezer de Faysal Sarıyıldız da dokunulmazlıkların kaldırılması için Meclis Genel Kurul’unda oylama yapılmadan, yani bundan tam 5 ay önce “parti çalışmaları” için yurt dışına çıktı. O günden bu yana Türkiye’ye dönmediler.
"İfadeye gitmeyeceğiz"
Dokunulmazlıkların kaldırılmasının Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesiyle birlikte HDP, izleyeceği tutumu belirlemişti. Buna göre milletvekilleri savcılıklardan gelecek ifade çağrılarına yanıt vermeyecek hatta, bugün olduğu gibi, zorla götürme kararıyla emniyete ve savcılığa götürülseler bile ifade vermeyeceklerini duyurdular.
Bu aşamada milletvekillerinin emniyette ve savcıda kendilerine sorulacak tüm sorulara ortak bir metinle yanıt vermesi kararlaştırıldı. Bu metinde verilen ana mesaj ise, “Biz milletvekiliyiz, bu yargılama biçimini kabul etmiyoruz” olarak belirlendi.
Daha o aşamada yapılan değerlendirmelerde bazı milletvekillerinin tutuklanabileceği beklentisi gündeme gelmişti.
138 vekilin dokunulmazlığı kaldırılmıştı
Mayıs ayında Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla 50’si HDP’li 138 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. 27 AK Parti, 51 CHP ve 9 MHP’li vekilin de dokunulmazlıklarının kaldırıldığı oylama sonrasında bu listede yer alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara’da ifade vermeye gitmişti. Bazı CHP’li vekiller de tıpkı HDP’liler gibi ifadeye gitmeyeceklerini açıklamıştı. İfade çağrısı son olarak Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na geldi.
Kaynak: AA, DHA, Al Jazeera