12 milyon dolarlık yardım: ABD'nin gözü Grönland'da

12 milyon dolarlık yardım: ABD'nin gözü Grönland'da

Danimarka'ya bağlı özerk Grönland Adası'nın ABD'nin 12,1 milyon dolarlık yardımını kabul etmesi Danimarka'da tepkilere yol açtı.

Grönland'ın özerk yönetimi perşembe günü yaptığı açıklamada, çeşitli sivil projelerde kullanmak için ABD'nin 12,1 milyon dolarlık mali yardımını kabul ettiklerini duyurdu. Danimarka hükümeti söz konusu yardıma karşı çıkmasa da birçok siyasetçi ABD'nin adada nüfuzunu artırmak için bu yardımı yaptığını düşünüyor.

Başkan Donald Trump, geçen yıl da Grönland Adası'nı satın almak istediklerini açıklamış, bu durum Kopenhag ile Washington arasında diplomatik krize neden olmuştu.

Danimarka Sosyalist Halk Partisi'nden Karsten Hønge, "Açıkçası sınırları aştılar. Kimse Grönland'ı tehdit edemez, ABD ile ilgili bu konuda kırmızı çizgilerimiz olmalı. Grönland'ı satın almayacaklarını gördüklerinde bu türlü yardımlarla yerel halka yakınlaşmaya çalışıyorlar" diyerek tepkisini dile getirdi.

'83 milyon dolarlık bir paketin sadece birinci kısmı'

Fakat diğer taraftan da Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ve bunun 83 milyon dolarlık bir paketin sadece birinci kısmı olduğunu belirterek, "Bu işbirliğinin ilk adımı ve Grönland hükümeti'nin de memnuniyetle karşıladığı bir şey" diye konuştu

Bakan, "ABD'nin Grönland'a ilgisinin olduğu bir sır değil" derken bu ihtiyacın Danimarka'yı tehdit etmediğini savundu "Aksine Danimarka Krallığını güçlendirdiğini hissediyorum" dedi.

ABD'de Grönland'da nüfuzunu artırmak istiyor

Grönland, Kuzey Amerika ve Rusya arasında Kuzey Atlantik ve Arktik Okyanuslarını birbirine bağlayan boğazlara yakın bir konumda bulunan dünyanın en büyük adası olma özelliği taşıyor.

Adanın nüfusu 56 bin civarında. Ancak zengin doğal kaynaklara sahip bir bölge olduğu biliniyor. Öte yandan ABD bu yıl Grönland'ın başkenti Nuuk'ta bir de konsolosluk açmayı planlıyor.

Grönland'ın kendi parlamentosu var, ancak dış ilişkileri Kopenhag tarafından yönetiliyor ve ekonomisi büyük ölçüde Danimarka sübvansiyonlarına dayanıyor. Faroe Adaları ile Grönland, Danimarka Krallığı'nın bir parçasını oluşturuyor.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.