17 Kasım 1869: Süveyş Kanalı açıldı

17 Kasım 1869: Süveyş Kanalı açıldı

Dünyanın en stratejik su yollarından biri ve siyasi çalkantılı bir geçmişi olan Süveyş Kanalı 17 Kasım 1869'da açıldı.

17 Kasım 1869'da dünyanın en stratejik su yollarından biri olarak kabul edilen Süveyş Kanalı açıldı.

Akdeniz'le Kızıldeniz'i birbirine bağlayan bu kanal Batı ülkeleriyle Doğu ülkeleri arasındaki deniz ticaretinde Afrika kıtasını dolaşmaksızın Akdeniz üzerinden ulaşımı oldukça kolaylaştırmaktaydı.

Nisan 1859'da "yap işlet devret" modeliyle Osmanlı Devleti'ne bağlı Mısır Hidivliği'nde Fransızlarca inşasına başlanan bu kanal 10,5 yıl sonra açıldı. Anlaşmaya göre Fransızlar 99 yıllığına bu kanalı işletecekti. Fakat Süveyş Kanalı'na hakim olmak isteyen İngilizler Mısır'ı 1882'de işgal ederek kanal üzerinde siyasi hakimiyet kurdukları gibi Fransızlara kanalın ekonomik yönetimini paylaşmayı da zorla kabul ettirdiler.

26 Temmuz 1956'da Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır kanalı millileştirme kararı alınca İngiltere, Fransa ve İsrail ile birlikte Mısır'a savaş açtılar.

Savaş Mısır'ın askeri yenilgisiyle sonuçlanmakla beraber ABD ve Sovyetler Birliği'nin müdahalesiyle sona erdi. Süveyş Kanalı'nın tüm yönetimi Mısır'a geçti.

1967'deki Mısır-İsrail Savaşı'nda İsrail Sina Yarımadası'nı işgal etti ve Süveyş Kanalı iki düşman ordunun sınırı oldu.

Bu nedenle Süveyş Kanalı ulaşıma kapandı. Doğu ve Batı arasında ticaret yapan gemiler 16.-19. yüzyılda olduğu gibi Afrika'yı dolaşıp Ümit Burnu'ndan geçmek zorunda kaldılar.

1975'te Mısır-İsrail ilişkilerinde yaşanan değişim nedeniyle Süveyş Kanalı Mısır'ın denetiminde yeniden açıldı. 23-29 Mart 2021 döneminde yaşanan bir kaza nedeniyle Süveyş Kanalı bir hafta kapalı kaldı.

Süveyş Kanalı Mısır'ın stratejik önemini artırmanın yanı sıra bu ülkeye önemli bir gelir kaynağı da sağlıyor.

Türkiye'deki boğazların aksine Mısır Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerden ücret alıyor.

Mısır'ın 2020'de Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerden 5,61 milyar dolar kazandığı belirtiliyor. Bununla beraber Mısır yönetimi ülkenin menfaatlerine aykırı olarak Süveyş Kanalı geçiş ücretini düşük tutmakla suçlanıyor.

Kaynak: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.