2. Kosova Meydan Muharebesi

2. Kosova Meydan Muharebesi

17-20 Ekim 1448'de gerçekleşen ve Osmanlıların Haçlıları yenmesiyle sonuçlanan 2. Kosova Muharebesi tarihçiler tarafından Avrupa tarihinin önemli kırılma noktalarından biri olarak görülmektedir.

17-20 Ekim 1448'de gerçekleşen ve Osmanlıların Haçlıları yenmesiyle sonuçlanan 2. Kosova Muharebesi tarihçiler tarafından Avrupa tarihinin önemli kırılma noktalarından biri olarak görülmektedir.

Tarihi arka plan

Osmanlı Devleti'nin 3. hükümdarı olan Sultan 1. Murad (1326-1389) döneminde (1362-1389) Osmanlı Devleti Balkanlarda büyük fetihler gerçekleştirerek en büyük Balkan devleti olmuştu. 

Bu gelişme Haçlı dünyasını çok tedirgin ettiğinden Sırpların öncülüğünde birleşik Haçlı güçleri 1389'da Kosova'da Osmanlı ordusuyla savaşmış ancak yenilmişti.

1. Kosova Savaşı'nı Osmanlı Devleti'nin kazanması Osmanlıların Balkanlarda önünü daha da açmıştı.

Sırpların 1. Kosova Savaşı'yla güçten düşmesi ve Osmanlı nüfuzuna girmesi üzerine Osmanlıların Avrupa'daki ilerlemesini durdurmak üzere Papalık destekli Katolik ülkeler, özellikle de Avrupa'nın en güçlü ordusuna sahip sayılan Macaristan Krallığı Osmanlı karşıtı koalisyonun başını çekmeye başlamıştı.

1396'da Macaristan'ın başı çektiği Papa destekli Haçlı ordusu Niğbolu'da Osmanlı tarafından yenildi. 1444'te yine Macaristan'ın başı çektiği Papa destekli Haçlı ordusu bu kez de Varna'da Osmanlı tarafından yenildi.

2. Kosova Meydan Muharebesi (17-20 Ekim 1448)

Papa destekli ve Macaristan'ın öncülüğündeki Haçlı ittifakı Osmanlı Devleti'ni Avrupa'dan atmak üzere bir kez daha şansını deneyerek 1448'in sonbaharında Balkanlar'da harekete geçti. 70 bin kişilik Haçlı ordusunu ünlü Macar komutanı ve ileride yine Osmanlı ordusuyla savaşırken hayatını kaybedecek olan Hunyadi Yanoş (1407-1456) komuta ederken Haçlıları karşılayacak olan 40 bin kişilik Osmanlı ordusunun başında ise devletin 6. hükümdarı olan Sultan 2. Murad (1404-1451) vardı.

Kosova'nın geniş düzlüğünde, aynı yerde gerçekleşen 1. Kosova Meydan Muharebesi'nin 59 sene üstüne 17 Ekim 1448'de Osmanlı ve Haçlı orduları karşılaştı.

17 Ekim sabahı hafif çarpışmalarla başlayan savaş aynı gün öğleden sonra Haçlıların geniş taarruzlarıyla sürdü. Savunmada kalan Osmanlı Ordusu, kendilerinden güçlü olan Haçlıların yıpranmasını bekledi. 

Taarruzlarından sonuç alamayan Haçlılar iyice yıprandığında 19 Ekim sabahı Osmanlı Ordusu taarruza geçti ve Haçlıları bozguna uğrattı. Mağlup olduğuna kanaat getiren Hunyadi Yanoş 20 Ekim 1448 günü esir alınmamak için elde kalan birlikleriyle Macaristan'a doğru geri çekildi.

4 gün süren bu muharebede Haçlıların yaklaşık 17 bin, Osmanlıların ise 4 bin kayıp verdiği tahmin edilmektedir.

2. Kosova Meydan Muharebesi'nin önemi

2. Kosova Meydan Muharebesi'nde de yenilen Haçlılar Osmanlı Devleti'ni Balkanlar'dan atmaktan ümidini keserek Orta Avrupa'yı Osmanlılardan korumaya yoğunlaşmıştır. Bu zaferin ardından Osmanlı Devleti nüfuzunu tüm Balkanlara yayma imkanı bulmuştur.

Bu açıdan 2. Kosova Muharebesi tarihçiler tarafından Avrupa tarihinin önemli kırılma noktalarından biri olarak değerlendirilmektedir.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.