2021'in en pahalı şehri anketinde sürpriz sonuç

2021'in en pahalı şehri anketinde sürpriz sonuç

209 şehir arasında yapılan yıllık araştırmada 2021'de dünyanın en pahalı şehrinin ilk kez Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat çıkması şaşkınlığa yol açtı.

Her sene yapılan ve dünyanın önde gelen 209 şehrinin pahalılık açısından sıralandığı "Mercer Yaşam Maliyeti Anketi"nin verilerine göre, 2021'de dünyanın en pahalı şehri Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat oldu.

Bu hesaplamada New York şehri baz alınarak 209 şehrin tüm tüketim masraflarının toplamı kıyaslanıyor ve dolar cinsinden en yüksek tutarlı şehirden en düşük tutarlı şehre göre bir sıralama yapılıyor.

Bu listede ön sıralarda her sene genellikle zengin ve finans merkezi şehirler yer alıyor.

Fakat bu sene Aşkabat'ın Tokyo, Hong Kong, Zürih, Singapur gibi şehirleri geçerek birinci sıraya oturması şaşkınlığa neden oldu.

Ülkedeki hiperenflasyon Aşkabat'ı birinci yaptı

Aşkabat'ın birinciliğe sıçramasına ülkedeki hiperenflasyon yol açtı. Ülkede son dönemde gıda maddeleri de dahil arzdaki düşüklük, Türkmenistan'ın para birimi manatın değer kaybının çok daha ötesinde oranlarda bir enflasyona neden oldu.

Ülkedeki krize benzer nedenlerden ötürü Lübnan'ın başkenti Beyrut da geçen sene bu listede 45. sırada yer alırken bu sene listede 3. sıraya oturdu.

Türkiye'de liranın değer kaybı enflasyonun üzerinde olduğundan, dolar bazlı olarak ucuzlama yaşandığı için İstanbul'un bu listede git gide gerilemesi dikkat çekiyor.

Geçen sene listede 154. sırada olan İstanbul bu sene 156. sıraya geriledi. Gürcistan'ın başkenti Tiflis ise 209 şehir arasında 207. sırada yer alarak en ucuz 3. şehir oldu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.