28 Mart 2015: Fetih Ordusu İdlib'i kontrol altına aldı

28 Mart 2015: Fetih Ordusu İdlib'i kontrol altına aldı

28 Mart 2015 tarihinde, Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu Fetih Ordusu koalisyonu, İdlib şehir merkezini kontrol altına aldı.

28 Mart 2015 tarihinde, Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu Fetih Ordusu koalisyonu, İdlib şehir merkezini kontrol altına aldı.

7 yıl önce kontrol altına alınan İdlib şehri bugün Suriye'de muhaliflerin doğrudan kontrolü altındaki tek büyük merkez ve muhalif unsurların kalesi konumunda.

İdlib savaşına giden süreç

2015 yılı başlarında Suriyeli muhalif gruplar, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib'in kırsal bölgelerini büyük ölçüde kontrolleri altında tutuyordu.

İdlib ve çevresinde 2014 yılı sonunda muhalifler, büyük askeri üslere ve diğer merkezlere saldırılar başlattı. Özellikle 2014 yılının Aralık ayında Vadi ed Deyf askeri üssünün ele geçirilmesi bölgede büyük yankı uyandırdı.

Muhalif gruplar, 2015 yılının Mart ayı sonlarında, Suriye savaşı sürecinde kurulan askeri koalisyonlardan birini ilan etti. "Fetih Ordusu" adı verilen bu askeri ittifak, Suriye'de muhaliflerin kurduğu en büyük askeri koalisyon olmasa da, en etkinleri arasında hafızalarda ilk sırayı alacaktı.

Fetih Ordusu bünyesinde Nusret Cephesi, Ahrar el Şam, Cund el Aksa, Feylak el Şam, Ceyş es Sunne, Liva el Hak, Ecnad el Şam gibi grupların yanı sıra çok sayıda yabancı savaşçı da bulunuyordu.

24 Mart'ta İdlib şehrine yönelik saldırılar, muhalif gruplar arasındaki ciddi askeri ve siyasi koordinasyonla beraber başladı. Muhalif grupların motivasyonundaki yükseklik oldukça dikkat çekiciydi.

İdlib şehrinin ele geçirilmesi

Saldırıda ilk hedef, şehir merkezi dışarısındaki zayıf rejim hatlarında ilerlenmesiydi. 24-26 Mart arasında muhalifler, İdlib şehrinin güney çıkışı haricinde, şehri tamamen kuşattı. 26 Mart'a gelindiğinde ise İdlib savaşında asıl büyük muharebeler başlayacaktı. Muhalifler, İdlib'i tamamen saran otoyol hattına kurulmuş Esed rejimi savunma kemerini kırmak zorundaydı.

Bu hatta yönelik saldırılarda çok sayıda bombalı araçtan yararlanıldı. Rejimin savunma hattı ilk olarak kuzey ve doğudan kırılacaktı. Bu savunma kemerinin kırılması sonrasında, şehir merkezine baskın düzenlemek için muhaliflere ait askeri unsurlar devreye girdi. Şehrin doğusunda başlayan çatışmalar, zaman içerisinde merkeze yayıldı.

28 Mart tarihine kadar şiddetli çatışmalara sahne olan şehir merkezi, 28 Mart günü Esed rejimi ve İran destekli unsurlarca tamamen boşaltıldı. Ağır kayıplar veren rejim güçleri, Mastume hattına doğru geri çekildi. Muhalifler, İdlib harekatına devam edecek ve rejimi İdlib ili genelinden tamamen çıkaracaktı.

İdlib'deki ilerleyiş, zamanla Lazkiye ve Hama bölgelerine de yayıldı. Bu süreç, muhaliflerin Suriye savaşındaki en parlak dönemlerinden biri olacaktı.

2016 yılının Aralık ayında Halep şehri Rusya ve İran destekli Esed rejimi güçlerince ele geçirilinceye dek, muhalif güçlerin ilerleyişi sürdü. Halep'in düşmesiyle beraber, "muhaliflerin altın çağı" olarak nitelenen süreç de bitmeye yüz tutacaktı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.