5 yıl aradan sonra: Suriye-Irak sınırı tekrar açıldı

5 yıl aradan sonra: Suriye-Irak sınırı tekrar açıldı

Suriye ile Irak arasında bulunan ve 5 yıldır kapalı olan El Kaim Sınır Kapısı yeniden açıldı.

Irak-Suriye sınırındaki El Kaim (Irak)/Ebu Kemal (Suriye) Sınır Kapısı 5 yılın ardından yolcu geçişi ve ticaretin kolaylaştırılması için bugün yeniden açıldı.

Irak haber ajansı INA’nın aktardığına göre, Anbar Valisi Ali Farhan el-Dulaymi, “Sınır kapısının açılması ticaret için ve komşu Suriye ile ilişkileri güçlendirmek için büyük ve iyi bir adım. Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra kapı açıldı” dedi.

Alman haber ajansı DPA, Deyrizor Valiliği’nden isimsiz bir kaynağın, “Ebu Kemal Sınır Kapısı’nın açılışı, bölgenin istikrarına katkıda bulunacak ticaret hareketi ve karşılıklı ziyaretin başlaması için önemli bir adım. Bazı taraflar, geçişin açılışını birkaç kez ertelemeye çalıştı. Ancak her iki ülkenin liderliği de sınır kapısının yeniden açılması için ısrar etti. Bu da, iki ülke arasında sosyal iletişim ve ticaret köprüleri kurma konusundaki samimi arzularını gösteriyor. Suriye kapısı, Irak'ın Suriye ve Akdeniz’e açılan penceresidir” ifadelerine yer verdi.

Ebu Kemal Sınır Kapısı, muhalif grupların şehrin kontrolünü ele geçirmesiyle 2012 yılından bu yana Esed rejiminin kontrolü dışında kaldı. Haziran 2014 ortasında ise IŞİD şehri kontrol altına aldı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı kapattı.

Esed güçleri, IŞİD mensuplarının şehirden çıkarılmasıyla, 19 Kasım 2017'de şehri ve çevresini yeniden ele geçirdi.

Irak ile Suriye arasındaki 600 kilometrelik sınır şeridi üzerinde Rabia, El-Kaim/Ebu Kemal ve El-Velid sınır kapıları bulunuyor.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.