6 binden fazla yabancı çocuk Suriye'de YPG kontrolündeki kamplarda mahsur durumda

6 binden fazla yabancı çocuk Suriye'de YPG kontrolündeki kamplarda mahsur durumda

Yardım kuruluşu ayrıca kamplarda binlerce Suriyeli ve Iraklı çocuğun da bulunduğunu belirtti.

Fotoğraf: YouTube/Sky News

Save the Children (Çocukları Kurtarın) adlı yardım kuruluşu Cumartesi günü yaptığı açıklamada IŞİD ile bağlantılı 6.000'den fazla yabancı uyruklu çocuğun Suriye'deki kamplarda sıkışıp kaldığını ve korkunç koşullarda yaşamaya devam ettiğini belirtti.

IŞİD'in Suriye'de toprak hakimiyeti bakımından yenilgiye uğratılmasından beş yıl sonra, 6.160 çocuğun, nüfusun yüzde 70'inden fazlasının 12 yaşın altında olduğu kötü üne sahip Hol ve Roj kamplarında mahsur kalmaya devam ettiği belirtildi.

PKK’nın Suriye yapılanması YPG güçlerinin oluşturduğu "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) tarafından kontrol edilen bu iki kamp aşırı kalabalık, şiddet, sağlıksız koşullar ve hastalıklarla meşhur. Save the Children, 2024 yılında şu ana kadar ülkelerin vatandaşlarını geçen yılın aynı dönemine göre %50 daha düşük bir oranda ülkelerine geri gönderdiklerini söyledi.

Kırgızistan, 2024 yılında 27'si kadın, 72'si çocuk olmak üzere 99 Kırgız vatandaşının kamplardan ülkelerine dönmesiyle vatandaşlarını geri getiren tek ülke oldu. Öte yandan 2023 yılında ise 180 kişi sekiz ülkeye geri gönderildi.

Save the Children bu durumu "yanlış yönde atılmış bir adım" olarak değerlendirerek İsveç'in Suriye kamplarından daha fazla çocuğu ülkesine kabul etmeyeceğini açıklamasına dikkat çekti.

Save the Children, "Bu korkunç karar çocukları kötü koşullara ve şiddete mahkum edecektir" dedi.

Yardım kuruluşu ayrıca kamplarda binlerce Suriyeli ve Iraklı çocuğun da bulunduğunu belirtti.

Save the Children'ın Suriye ülke direktörü Rasha Muhrez ise şunları söyledi:

"Daha fazla güvenli geri dönüşe ihtiyacımız var, daha azına değil. Çocuklar beş yıldır bu korkunç kamplarda sıkışıp kaldılar, hükümetleri tarafından terk edildiler. Güvenliği, eğitimi ve bakımı hak ediyorlar.

Daha az sayıda geri dönüş, hükümetlerin bu çocuklara sırtını döndüğünü gösteriyor. Hükümetler görevlerini görmezden gelerek çocukları acı ve perişanlık içinde bırakıyor."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum