7.5'lik depremin Japonya'ya maliyeti yaklaşık 18 milyar dolar

7.5'lik depremin Japonya'ya maliyeti yaklaşık 18 milyar dolar

2011 yılında Japonya'nın kuzeydoğusunda meydana gelen deprem ve tsunaminin yol açtığı hasar 16.9 trilyon yen (114.3 milyar dolar) olarak açıklanmıştı.

Bir hükümet yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Japonya'nın orta kesiminde en az 236 kişinin ölümüne neden olan büyük yılbaşı depreminin yol açtığı hasarın maliyetinin 17.6 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.

7.5 büyüklüğündeki deprem ve artçı şokları Japon Denizi kıyısındaki Ishikawa vilayetinin bazı bölgelerini yerle bir etti, binaları yıktı, yolları tahrip etti ve büyük bir yangına yol açtı.

Hükümetin tahminlerine göre Ishikawa ve iki komşu bölgedeki hasarın 1,1 trilyon yen (7,4 milyar dolar) ile 2,6 trilyon yen (17,6 milyar dolar) arasında olması bekleniyor.

Bir bakanlık yetkilisi, geçmişteki büyük depremlerden elde edilen veriler kullanılarak hesaplanan ve Perşembe günü hükümetin ekonomi toplantısında rapor edilen bu rakamları doğruladı.

Ancak en yüksek tahmin bile 2011 yılında Japonya'nın kuzeydoğusunda meydana gelen deprem ve tsunaminin yol açtığı 16.9 trilyon yenlik hasardan çok daha az.

Bu afet yaklaşık 18.500 kişinin ölümüne ya da kaybolmasına yol açmış ve Çernobil'den bu yana dünyanın en büyük nükleer kazası olan Fukuşima nükleer santralindeki erimeyi tetiklemişti.

Yetkililer Perşembe günü, kar ve ağır hasarlı yolların deprem sonrası yardım çalışmalarını zorlaştırdığı Ishikawa için ayrıntılı yeniden yapılanma planlarını açıkladı.

Bu planlar arasında tahliye edilenler için barınakların iyileştirilmesinin yanı sıra fabrikaların ve limanların yeniden inşası ve turistlerin bölgeye çekilmesi için sübvansiyonlar da yer alıyor.

Japonya, Güneydoğu Asya ve Pasifik havzası boyunca uzanan yoğun bir sismik aktivite alanı olan Pasifik "Ateş Çemberi" üzerinde yer almaktadır.

Ülke düzenli olarak depremlerle sarsılıyor ve binaların güçlü sarsıntılara dayanabilmesini sağlamayı amaçlayan katı inşaat yönetmelikleri var.

Ancak, özellikle "Yeni Yıl" depreminde en çok etkilenenler gibi kırsal alanlardaki birçok yapı oldukça eski.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum