7 Ekim saldırısında İsrail helikopterlerinin sivilleri öldürdüğü polis raporlarında

7 Ekim saldırısında İsrail helikopterlerinin sivilleri öldürdüğü polis raporlarında

Müzik festivaline yönelik polis soruşturması bazı ölümlerden İsrail güçlerinin sorumlu olduğunu ortaya çıkardı.

İsrail medyasının polis ve güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, 7 Ekim'de İsrail yerleşimlerine yönelik saldırı gerçekleştiren Filistinli savaşçılar bölgedeki müzik festivalinden haberdar değildi.

İsrail Kanal 12'nin bu hafta ele geçirdiği saldırıya ilişkin ilk İsrail polis raporuna göre, Filistinli savaşçılar başlangıçta yakınlardaki Re'im kibbutzuna ve Gazze sınırına yakın diğer köylere saldırmayı planlamıştı. Müzik festivalinden ise hava araçlarıyla İsrail'e inerken haberdar oldular.

İsrailli yetkililere göre, Filistinli gruplar İsrail'in radar sistemi ve yeraltı sensörleri içeren "yüksek güvenlikli" bariyerlerini aşıp İsrail'in güneyindeki yerleşimlere girdiğinde yaklaşık 4.400 kişinin festivalde olduğu bildirildi.

İsrail gazetesi Haaretz, polis soruşturması ve esir alınan bazı Filistinli savaşçıların sorgularına dayanarak "İsrail'in güvenlik kurumlarında oluşan kanaatin" savaşçıların festivale yönelik saldırıyı planlamadığı yönünde olduğunu yazdı.

Polis, öldürülen Filistinli savaşçıların cesetleri üzerinde hedef noktaların haritalarını bulurken, bunların hiçbiri festivalin yapılacağı alanı göstermiyordu. Haaretz'e göre değerlendirmeyi destekleyen bir başka bulgu da Filistinli savaşçıların festivale sınır tarafından değil, yakınlardaki bir otoyoldan yaklaşmış olmasıydı.

Buna ek olarak, etkinlik başlangıçta Perşembe ve Cuma günleri gerçekleştirilecek şekilde planlanmış, Cumartesi günü ise sonradan programa eklenmişti.

Rapor ayrıca, Filistinli savaşçılar ortaya çıktığında festival katılımcılarının çoğunun etkinliği terk etmeyi başardığını ortaya koydu.

Haaretz'in aktardığı üst düzey bir polis kaynağına göre, -etkinlikte bulunanların- büyük çoğunluğu roket saldırılarından dört dakika sonra alınan dağılma kararının ardından bölgeden uzaklaşmayı başardı.

"Festivaldeki birçok kişi İsrail helikopterlerince vuruldu"

Polis soruşturması ayrıca bir İsrail askeri helikopterinin Filistinli gruplara ateş açtığını ancak festivale katılan bazı kişileri de vurduğunu ortaya çıkardı. Haaretz'in haberinde daha fazla ayrıntı verilmedi.

Haberde ismi açıklanmayan bir polis yetkilisinin şu sözlerine yer verildi: "Olayla ilgili yapılan soruşturmada Ramat David üssünden olay yerine gelen bir İsrail savaş helikopterinin teröristlere ateş açtığı ve görünüşe göre orada eğlenenlerden bazılarını da vurduğu ortaya çıktı."

Polis raporunda ayrıca saldırıda ölenlerin sayısı 270'ten 17'si polis memuru olmak üzere 364'e yükseltildi. Kaçırılan festival katılımcılarının sayısı ise 40 olarak açıklandı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları öncülüğündeki Filistinli grupların saldırılarına karşılık olarak İsrail Gazze Şeridi'ne kara ve hava saldırısı başlattı.

Filistinli sağlık yetkililerine göre, İsrail'in devam eden ve hiçbir hedef gözetmeyen saldırıları 5,000'i çocuk olmak üzere 12,000'den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Gazze Şeridi'nin büyük bir kısmı yerle bir olmuş durumda ve İsrail'in bölgeye uyguladığı tam abluka nedeniyle bölge sakinleri yeterli gıda, su, yakıt ve tıbbi malzeme alamıyor.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.