AB dönem başkanı olan Avusturya'dan 'Türkiye' çıkışı

AB dönem başkanı olan Avusturya'dan 'Türkiye' çıkışı

AB dönem başkanlığını bugün Bulgaristan’dan devralan Avusturya’nın önceliği Balkanları AB’ye yakınlaştırmak. Avusturya’nın programında Ankara ile ilişkilere yer verilmiyor

Sonu 8 rakamı ile biten yılların Avusturya tarihinde önemli bir yeri var. Avrupa’da “Halkların Baharı” olarak anılan 1848 yılı, 1918’de Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle Avusturya-Macar İmparatorluğu’nun tarihe gömülmesi veya 1938’de Nazi Almanyası’nın Avusturya’yı işgal (Anschluss) etmesi gibi. Avusturya şimdi de, 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren altı aylığına AB dönem başkanlığını yürütecek.

Türkiye'yi istemiyor

Ankara ile ilişkiler ise Avusturya’nın programında bilinçlice görmezden gelinmiş. Bu aslında sürpriz sayılmaz. Avusturya hükümeti son aylarda bu yönde çok açık mesajlar veriyordu. Başbakan Sebastian Kurz, Mart 2018’de Varna’da AB kurumları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan toplantı öncesinde “Temel demokratik değerler ve insan hakkı ihlalleri göz önüne alınırsa, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakereleri, Kopenhag kriterleri artık uygulanmadığı için sonlandırılmalı” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Avusturya AB Bakanı Gernot Bluemel ise Nisan 2018’de “Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri durdurulmalı. Türkiye’nin AB’nin üyesi olması gerektiğine inanmıyoruz” demişti. Son olarak, Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, geçen hafta Lüksemburg’da yapılan AB Genel İşler Konseyi toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada, “Viyana Türkiye’yi AB’ye üye olabilecek bir aday olarak görmüyor” ifadelerini kullanmıştı. Bir diğer deyişle, aşırı sağın iktidar ortağı olduğu Avusturya, Türkiye ile AB arasındaki ilişkiye temel oluşturan hukuksal çerçeveye dahi siyasi söylemlerle karşı çıkıyor.

"Dönem başkanlığını yok sayıyoruz"

Avusturya’nın tarihi olarak Türkiye’nin olası AB üyeliğine karşı tutumu ve Viyana’da şu anda iktidarda olan hükümetin milliyetçi ideolojisini bilen Ankara için tüm bu ifadeler şaşırtıcı gelmedi. Nitekim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Avusturya dönem başkanlığında olumlu adımlar atılacağını düşünmüyoruz,  yeni müzakere fasılları açılmasını da beklemiyoruz” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.