AB Komisyonu'ndan Tarihi Türkiye Kararı: Vizeler Kaldırılsın

AB Komisyonu'ndan Tarihi Türkiye Kararı: Vizeler Kaldırılsın

AB Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı aldı.

AB Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması konusunda tavsiye kararı aldı. 

Twitter hesabından açıklama yapan AB Komisyonu yetkilisi Vestager, vize muafiyeti konusunda tavsiye kararı aldıklarını açıkladı. 

Raporun olumlu olması, Haziran ayı sonunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere ve İrlanda hariç diğer AB ülkelerine vizesiz seyahatlerinin önünün açılması anlamına geliyor.

72 kriterden 5'i kaldı

Açıklamada, Türkiye'nin kriterleri yerine getirmek için gösterdiği çaba "olağanüstü" olarak nitelendi. Ancak açıklamaya göre 72 kriterden tamamlanmayan 5 kriter kaldı. Bunlar, yolsuzlukla mücadele, Europol ile işbirliği, kişisel verilerin korunması, terör tanımı ve AB ülkeleri ile adli yardımlaşma. 

Vizesiz seyahat için parmak izi de içiren biyometrik pasaportların dağıtılması gerekiyor. Türkiye'ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi.

Nerelere vizesiz gidilecek?

Eğer vizelere kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.