AB söz verdiği 6 milyar Euro'yu göndermedi

AB söz verdiği 6 milyar Euro'yu göndermedi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Birliği’nden mültecilerin masrafları için kullanmak üzere kendilerine bir para ulaşmadığını söyledi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan sığınmacı anlaşması uyarınca Brüksel Ankara’ya 2018 yılı sonuna kadar 6 milyar euro gönderme taahhüdünde bulunmuştu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Deutsche Welle'ye verdiği mülakatta bu paranın kendilerine ulaşmadığını belirtti.

Brüksel’de yaptığı temaslarda da konuyu gündeme getirdiğini belirten Şahin Avrupa Birliği Dönem Başkanı Estonya’nın Başbakanı Juri Ratas’ın Gaziantep’e düzenlediği ziyarette de sorunu ele alacaklarına dair kendisine güvence verdiğini söyledi.

Fatma Şahin "500 bin mülteci, şehrin yüzde 25 hızlı bir şekilde, plansız büyümesi anlamına geliyor ve çok büyük projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Daha fazla konut, daha fazla ulaşım, daha fazla yeşil alan, daha fazla temizlik, daha fazla baraj yapmamız gerekiyor ve daha fazla para gerekiyor dolayısıyla” diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin para akışını sağlayacak siyasi iradeyi sergilemediğini vurgulayan Şahin sözü verilen paranın ilk kısmının Ankara'ya aktarıldığını, bu paranın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı'na gittiğini söyledi. Şahin bu paranın okul yapımı ve altyapı yatırımlarında kullanılabilmesi için olabildiğince hızlı bir biçimde Gaziantep'e aktarılması gerektiğini belirtti.

Kimseye bir suçlamada bulunmadığını vurgulayan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin "Oturup anlaşmaları ve konuşmaları gerekiyor. Yani Avrupa Birliği'nin bu çokseslilikten çıkıp Türkiye ile olan politikalarını, mültecinin dışında, seçimden sonra oturup konuşmalarını ve bununla beraber mülteciyle ilgili kısmında daha hızlı kararlar alınması gerektiğini söylüyorum. Kimseyi suçlamıyorum” dedi.

Ankara'ya aktarılan paranın çok küçük bir kısmının kendilerine ulaştığını belirten Şahin paranın büyük kısmınınsa Brüksel'de olduğunu belirtti. Şahin uzun vadeli olarak mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanması için bölgede en az 200 milyon euroya ihtiyaç olduğunu belirtti.

"Özellikle bizim kendi medeniyetimiz zor durumda kalan komşularımıza yardım etme üzerine kurulmuş bir medeniyet” diyen Fatma Şahin "Aldığımız emir komşun açken sen tok yatamazsın emri üzerine bizim bütün dünyaya çok önemli bir insanlık dersi verdiğimizi, dünyanın vicdanına yüzümüzü döndüğümüz bir altı yılı geçirdik” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.