AB -Türkiye Mülteci Mutabakatı Bekleneni Vermedi

AB -Türkiye Mülteci Mutabakatı Bekleneni Vermedi

Bilançoya göre, AB Türkiye'den öngörülenden çok daha az sayıda Suriyeli mülteci kabul etti.

Türkiye üzerinden AB topraklarına yönelen düzensiz göçü engellemek için AB ile Türkiye arasında varılan mutabakatın bekleneni vermediği ortaya çıktı.

DW'nin Almanya'da yayımlanan Rheinische Post gazetesine dayandırdığı habere göre, mutabakatın yürürlüğe girmesinden bu yana AB Türkiye'den sadece 798 Suriyeli mülteci kabul etti. Bu dönemde AB'ye alınması beklenen Suriyeli mülteci sayısının 18 bin dolayında olması öngörülüyordu. AB'ye gelen 798 mülteciden 294'ünün Almanya'ya kabul edildiği bildirildi. Gazetenin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, son gelen 135 kişilik grubun çoğunlukla Almanya'da yakınları olan kişilerden oluştuğu, bir sonraki büyük grubun ise ay sonunda beklendiği aktarıldı. AB mutabakat kapsamında Türkiye'den toplam 72 bin dolayında sığınmacının kabul edilebileceğini duyurmuştu.

Haziran ayında Türkiye'nin yüksek eğitimli Suriyelilerin Türkiye'den çıkmasına izin vermediği yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Alman haber portalı Spiegel Online'ın haberine göre, Türkiye mayıs ayında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne yüksek eğitimli Suriyelilerin 'bire karşı bir' mekanizmasına tabi tutulmayacağını bildirdi. Normalde mültecilerin yeniden yerleştirilmesine BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin karar vediğine dikkat çekilen haberde, Türk hükümetinin bu konuda ilk kararı verecek yetkiyi elinde bulundurduğu vurgulandı.

Türkiye'ye geri kabul edilenlerin sayısı da az

AB ile Türkiye arasında varılan anlaşma doğrultusunda, Türkiye Yunan adalarına izinsiz geçiş yapan sığınmacıları geri almayı taahhüt etmişti. AB de geri kabul edilen her Suriyeli sığınmacı karşılığında, bir Suriyeli sığınmacının AB'ye yasal yollardan kabul edilmesi sözü vermişti. Ancak ortaya çıkan bilançoya göre, Yunan adalarına kaçak geçen sığınmacılardan sadece 468'i Türkiye'ye geri gönderildi.

Yunanistan'da halihazırda on binlerce sığınmacının iltica başvurusunda bulunduğu ve başvurularının neticelenmesini beklediği kaydediliyor. Sığınmacılar, iltica başvuruları sonuçlanana kadar Türkiye'ye iade edilemiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.