"AB Ukrayna'nın üyeliğine yeşil ışık yakacak"

"AB Ukrayna'nın üyeliğine yeşil ışık yakacak"

Avrupa Birliği, Ukrayna ve Moldova'nın üyelik başvurusunu kabul ederek, Rusya'ya "Ukrayna Avrupa'nın bir parçasıdır" mesajı göndermeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği, Ukrayna ve Moldova'nın üyelik başvurusunu kabul ederek, Rusya'ya "Ukrayna Avrupa'nın bir parçasıdır" mesajı göndermeye hazırlanıyor. Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin hükümet ve devlet başkanları, yarın toplanacak AB zirvesinde, Rusya ile savaşan Ukrayna'nın üyelik yolunu açacak "aday ülke" statüsüne yeşil ışık yakacak.

AB zirvesi, birliğin geleceği için kritik önem taşıyacak kararları almak üzere Brüksel'de yoğun bir gündemle 23-24 Haziran tarihlerinde toplanıyor. Zirvede Kiev ve Kişinev'in üyelik başvurularını karara bağlayacak olan liderler, Batı Balkan ülkelerinin AB genişlemesini ve Avrupa'nın Geleceği Konferansı'nda ortaya çıkan öneriler ışığında yapılacak kurumsal reformları da görüşecek.

Zirvede, kısa da olsa Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın katılımıyla, Hırvatistan'ın Euro bölgesine katılma kararı, üye ülkelerin ekonomik durumu, enflasyonist riskler ve devletlerin borçlanma faizlerindeki artış ve parçalanma riski konuları da ele alınacak.

Avrupa Komisyonundan Ukrayna'nın üyeliğine dair olumlu mesajlar

Avrupa Komisyonu geçen Cuma günü, uzun bir sürecin ardından Ukrayna ve Moldova'ya üyeliğin yolunu açacak olan, Avrupa Birliği'ne "aday ülke" statüsü verilmesi konusunda olumlu bir görüş yayınladı.

Lüksemburg'da dün toplanan AB'nin Avrupa İşlerinden sorumlu bakanlar da Ukrayna konusunda genel bir uzlaşma sağladı. Toplantının ardından konuşan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Önerinin sorun teşkil ettiği tek bir ülke bile yok. Brüksel'de büyük bir birlik içinde olacağız" diyerek uzlaşma haberini verdi.

Danimarkalı bakan Jeppe Kofod, Ukrayna ve Moldova'ya "adaylık statüsünün verilmesini tamamen desteklediğini" belirterek, "İki ülkenin üyelik açısından yerine getirmesi gereken birçok yükümlülük var ve bunu başarmak için onlarla beraber çalışacağız" dedi.

AB Dönem Başkanı Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Clement Beaune da, "Ukrayna'nın adaylığı konusunda tam bir fikir birliğinin" ortaya çıktığını ancak "genişleme konusundaki tartışmanın hala birliğin bekleme odasında bulunan Batı Balkanlar'ın, "Avrupa yörüngesini dikkate alarak" tartışılması gerektiğini vurguladı.

AB Komisyonu'nun görüşüne göre, Ukrayna ve Moldova ile aynı anda başvuran Gürcistan'ın aday statüsü elde etmeden önce bir takım yapısal reformları gerçekleştirmesi gerekecek.

Bu kararı protesto eden binlerce gösterici, AB zirvesinden bir gün önce başkent Tiflis'te toplanarak, Avrupalı liderlerinden Gürcistan'a da "aday ülke" statüsü verilmesini istedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.