"AB ülkeleri hatalarını anladı"

"AB ülkeleri hatalarını anladı"

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, geçen haftadan sonra oluşan olumsuz havanın değiştiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malta'da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere başkent Valletta'ya gitti. Burada AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel görüştükten sonra Türk basınına konuşan Çavuşoğlu, AB ülkelerinin artık hatalarını anlamaya başladığını söyledi.  AB ülkeleri dışişleri bakanlarının kendi aralarında yaptıkları toplantıda, Türkiye ile diyalog ve iş birliği kararının çıktığını belirten Bakan, şöyle konuştu:

“Bugüne kadarki yanlış yaklaşımlarından ve hatalarından da ders almış gibi gördüm. Ama inşallah samimidirler. Bizimle iş birliği yapacaksanız, bizimle diyalog içinde olacaksanız, bize karşı çifte standarttan uzak durun. Bizimle samimi olun ve açık olun.”

Çavuşoğlu, geçen haftadan sonra oluşan olumsuz havanın değiştiğini söyledi. “Ben bu olumlu havayı gördüm, hatalarını anladıklarını da gördüm, eğer samimilerse” dedi. Türkiye hakkında olumsuz konuşulmadığını ve atmosferin daha olumlu bir hal aldığını ifade eden Çavuşoğlu, "Ama samimi olmazlarsa [atmosfer] yarın yine hemen dağılabilir" diye sözlerine devam etti.

"Hatalarını yüzlerine samimi bir şekilde söyledim"

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) alınan kararın ve milletvekillerine hükümetlerin "Türkiye'yi cezalandırın" diye talimat vermelerinin sorumlusunun Türkiye olmadığını ve bunun kendi iç siyasi kaygılarından kaynaklanan sorunlar olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'ye gözlemci olarak gönderilen raportörlerin "Hayır" kampanyalarına katıldıkları ve bazılarının da PKK'ya destek verdikleri için yazdıkları raporların bir geçerliliği olmadığını yapılan görüşmelerde ifade ettiğini belirtti.

Gerçekleştirilen ikili görüşmelerde AB ülkelerinin artık hatalarını anlamaya başladığını söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye ile ilişkileri nasıl düzelteceğiz diye soruyorlar. Hangi adımları atmamız lazım? Ben de düşüncelerimi, kendilerinin de kabul etmeye başladıkları hatalarını yüzlerine samimi bir şekilde söyledim" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, yapılan görüşmelerde vize serbestisi konusunun da görüşüldüğünü ve bu konuda gelişmeler olacağının söylendiğini dile getirerek, Türkiye'nin siyasi engellerden arındırılmış yaklaşım istediğini vurguladı. Türkiye ile müzakerelerin devam etmesi yönünde alınan kararın da bir söz olarak kalmaması ve uygulamaya geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.