AB ve Polonya arasındaki yargı krizi sürüyor

AB ve Polonya arasındaki yargı krizi sürüyor

Avrupa Birliği yönetimi, yargı bağımsızlığını tehlikeye atan yeni bir reformu kabul eden Polonya hükümetine geri adım atması için bir ay süre verdi.

AB Komisyonu, hukuk sistemiyle ilgili tepki çeken yasal değişiklikleri geri alması için Polonya'ya bir ay süre tanıdı.

Temmuz ayında Varşova yönetimine karşı yasal süreç başlatan AB Komisyonu, 3 aşamalı yasal sürecin ikinci aşamasına geçti.

Polonya'ya daha önce iki ay süre verilmiş, bu süre zarfında AB Komisyonunun önerilerini dikkate almayan Varşova yönetimi, yasal değişikliklerin AB kanunlarına aykırı olmadığını savunmuştu.

Komisyon’dan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, “Polonya yönetiminin gerekli önlemleri almaması durumunda, Avrupa Adalet Divanı’na başvuru yapabileceği ” uyarısında bulunuldu.

Polonya’da 2015’te iktidara gelen muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi’nin getirdiği yargı reformuna halkın protestoları da sürüyor.

Aralık 2015'te yürürlüğe giren değişiklikler, Anayasa Mahkemesinin karar alması için gereken basit çoğunluk uygulamasına son vererek üçte iki çoğunluğun sağlanması koşulu getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.