AB ve Türkiye, Gümrük Birliği'ni genişletecek

AB ve Türkiye, Gümrük Birliği'ni genişletecek

AB Komisyonu, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesine yönelik müzakerelere başlanmasına yeşil ışık yaktı.

Türkiye ile sıkıntılı bir dönemden geçen AB, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının genişletmesi için müzakerelere başlamak istiyor. AB Komisyonu tarafından çarşamba günü yapılan açıklamada, Türkiye ile AB arasındaki yaklaşık 20 yıllık Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonu için AB Konseyi’nden yetki talep edildi.

Açıklamada "AB-Türkiye ticari ilişkilerinin güncelleştirilmesi, 29 Kasım 2015 ve 18 Mart 2016 tarihlerinde yapılan zirvelerde mutabakata varılan AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her iki tarafında yararına kilit alanlarda derinleştirilmesi çabalarının önemli bir parçasıdır. Bu teklifle birlikte AB Komisyonu taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

1 Ocak 1996'te yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesi, Türkiye ile AB arasında 18 Mart 2016’da imzalanan mülteci anlaşmasının bir parçası idi. Anlaşma 2016 yılı sonuna kadar müzakerelere başlanmasını öngörüyordu.

Gümrük Birliğindeki ürünlerin niteliği ve yelpazesinin tarım, hizmetler, sanayi ve kamu alanlarını kapsayacak şeklide genişlemesi hedefleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.