AB Wagner'e yönelik yaptırımı resmileştirdi

AB Wagner'e yönelik yaptırımı resmileştirdi

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Rus paralı askerleri çalıştıran Wagner şirketine yönelik yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Rus paralı askerleri çalıştıran Wagner şirketine yönelik yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Brüksel’de toplanan AB dışişleri bakanları, tüzel kişilik olarak Wagner şirketi dışında Ukrayna ve bazı Afrika ülkelerinde “istikrarı bozucu eylemlere iştirak” suçundan 8 kişi ve üç şirkete yönelik daha yaptırım uygulanmasını kararlaştırdı.

AB Komisyonu tarafından getirilen ve AB dışişleri bakanları tarafından oy birliğiyle kabul edilen karar, AB’nin resmi gazetesinde yayımlandıktan sonra hemen yürürlüğe girecek.

Mali'nin istikrarı için yeni önlemler

AB dışişleri bakanları, bugün ayrıca Mali’de geçiş dönemine yönelik zorluk çıkartacak ve ülkenin istikrarını tehdit edecek kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırıma imkan sağlayan yasal çerçeveyi onayladı.

Bugünkü karar yalnızca AB'nin özerk tedbirleri için yeni çerçeveyi belirliyor. Henüz hiçbir kişi ya da kuruluş listeye alınmazken, bunun aşamalı olarak yapılacağı ifade edildi.

Wagner grubu, AB'nin uzun zamandır hedefindeydi

Wagner grubu adına çalışan paralı askerlerin Rusya adına Ukrayna, Suriye ve Libya gibi ülkelerdeki çatışmalara katıldıkları biliniyor.

Yaptırımlara hedef olan kişi ve şirketlerin yöneticilerinin AB ülkelerine girişlerine yasak getirilirken, yine AB içindeki mal varlıkları donduruldu. Kısıtlayıcı önlemler, kişilere yönelik seyahat yasaklarını ve kişilere ya da kuruluşlara ait varlıkların dondurulmasını içerecek.

Wagner’in, Libya, Suriye, Belarus ve Ukrayna dışında 23’e yakın Afrika ülkesinde faaliyette bulunduğu tahmin ediliyor.

Avrupa Parlamentosunda da 25 Kasım'daki bir oturumda vekiller, Wagner grubunun Suriye, Libya, Ukrayna, Sudan, Mozambik, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde işkence, tecavüz ve öldürme gibi pek çok suç işlediği, hukuken var olmayan bu şirketin hiçbir mensubunun yargılanamadığı ve Rusya'nın vekil gücü niteliğindeki bir suç örgütü olduğu yönündeki bulgularını dile getirmişti.

Oturumun ardından Wagner Gruba yaptırım uygulanmasını öngören karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Kaynak: Euronews

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.