Abbas Türkiye'ye geliyor

Abbas Türkiye'ye geliyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bölgedeki son durumla ilgili gelişmeleri görüşmek üzere Türkiye'ye geleceği belirtildi.

Türk Dışişleri Bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Gazze savaşı ve Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma çabaları hakkında görüşmelerde bulunmak üzere önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret edeceğini söyledi.

Ziyaret, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından İsrail ile Hamas arasında yaklaşık beş aydır devam eden savaşın durdurulması için yoğun diplomasinin yürütüldüğü bir dönemde gerçekleşiyor.

Mısır, Katar ve Amerika Birleşik Devletleri, Müslümanların kutsal ayı Ramazan'ın başlamasına bir hafta kala ateşkes sağlanması için haftalardır süren görüşmelerde arabuluculuk yapıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Akdeniz'in tatil beldesi Antalya'da düzenlenen yıllık diplomasi forumunun kapanış konuşmasında konuyla ilgili şunları söyledi: "Ramazan'dan önce ateşkes sağlanması için ciddi bir istek ve çaba var" dedi.

Fidan, Abbas'ın Filistin davasının güçlü bir savunucusu olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Salı günü Türkiye'nin başkenti Ankara'yı ziyaret edeceğini doğruladı.

Fidan, iki liderin "Filistin'deki gelişmeleri, savaşın mevcut seyrini ve Filistin içi diyaloğu" ele alacaklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve İsrail tarafından "terör örgütü" olarak nitelendirilen Hamas, işgal altındaki Batı Şeria'da yarı özerk Filistin Yönetimi'ni yöneten Abbas'ın El Fetih grubunun rakibi.

Hamas, 2006 yılında Filistin'de yapılan son parlamento seçimlerindeki ezici zaferinin ardından 2007 yılında El Fetih'i Gazze'den çıkardı.

İsrail'i "terörist devlet" olarak nitelendiren Erdoğan, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Adolf Hitler'e benzetirken Hamas'ı "bir mücahitler grubu" olarak tanımlıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30.410 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.