ABD 1996 'Huber Kuleleri' saldırısından İran'ı sorumlu tuttu

ABD 1996 'Huber Kuleleri' saldırısından İran'ı sorumlu tuttu

ABD'de mahkeme, İran'ın Huber Kuleleri'nde 1996 yılında gerçekleştirilen bombalı saldırı nedeniyle tazminat ödemesine hükmetti.

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan ABD Federal Mahkemesi, 1996'da Suudi Arabistan'ın doğusunda bulunan Huber Kuleleri’ni hedef alan saldırıda ölen ve yaralanan ABD'liler için İran’ın 879 milyon dolar tazminat ödemesine hükmetti.

ABD mahkemesi, İran'ın Devrim Muhafızları eliyle bölgeye maddi destek ve patlayıcı sağladığını, İran desteki Hicaz Hizbullahı adlı örgütün saldırıyı bu destekle gerçekleştirdiğini belirtti.

Saldırıdaki rolü nedeniyle İran'ın, ABD'li askerlerin ailelerine tazminat ödemesi gerektiği hükmüne varıldı.

25 Haziran 1996 yılında Suudi Arabistan'ın doğusunda Huber Kuleleri'ne bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda ABD hava kuvvetleri mensupları hedef alınmıştı. Saldırıda 19'u ABD askeri 20 kişi ölmüş, 500'e yakın kişi de yaralanmıştı.

Saldırının ardından Suudi Arabistan yönetimi, saldırıyı El Kaide'nin yaptığını öne sürerek çok sayıda cihat yanlısını tutuklamıştı. İran saldırıdan sorumlu olduğu iddialarını reddetmiş, 1999 yılında ABD resmi olarak saldırıyı İran'ın planladığını açıkladıktan sonra Suudi Arabistan cihat yanlısı tutukluları serbest bırakmıştı.

Günümüze kadar, saldırıdan kimin sorumlu olduğuna dair tartışmalar devam etmekle beraber, yaygın kanaat saldırıların arkasında İran'ın olduğu yönündeydi.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.