ABD: Afganistan'dan çekildikten sonra Kabil hükümetine destek için hava saldırısı düzenlemeyeceğiz

ABD: Afganistan'dan çekildikten sonra Kabil hükümetine destek için hava saldırısı düzenlemeyeceğiz

ABD, Afganistan'dan çekilme süreçleri tamamlandıktan sonra, Kabil hükümetine destek amacıyla hava saldırıları düzenlemeyeceklerini ifade etti.

ABD, Afganistan'dan çekilme süreçleri tamamlandıktan sonra, Kabil hükümetine destek amacıyla hava saldırıları düzenlemeyeceklerini ifade etti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Frank McKenzie, basın mensuplarına geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Ağustos ayı sonunda çekilme sürecini tamamlayacaklarını, bunun ardından ise hükümet güçlerine destek için Taliban'a hava saldırısı düzenlemeyi bırakacaklarını kaydetti.

Frank McKenzie, yalnızca eğer ülkede ABD topraklarına saldırı planlayan oluşum ve kişiler olursa bunlara saldırı düzenlenebileceğini belirtti.

Bir süredir, başkent Kabil gibi büyük şehirlerin Taliban eline geçme ihtimali oluştuğunda ABD'nin Taliban'a hava saldırıları düzenleyeceği öne sürülüyordu.

McKenzie'nin açıklamalarıyla bu olasılık resmi ağızlardan yalanlanmış oldu.

Doha Anlaşması ve ABD'nin çekilme süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ülkedeki askerlerini çekmeye başladı.

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada, ABD ülkeden 14 ay içerisinde çekileceğini taahhüt etmişti. Anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu.

2020 Haziran ayı ortasında ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600 civarına düşürdü.

2020 Temmuz ortasında ise ABD, anlaşma kapsamında Hilmend, Uruzgan, Paktika ve Lağman vilayetlerinde bulunan toplam 5 büyük askeri üssü kapattı.

15 Ocak tarihinde ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürdü.

20 Ocak 2021 tarihinde resmi olarak göreve başlayan Joe Biden yönetimi ise, çekilme sürecinin Mayıs ayında başlayacağını ve 11 Eylül 2021 tarihine kadar bitirileceğini ilan etti.

Temmuz ayı itibariyle ABD, başta Bagram Üssü olmak üzere Afganistan'daki önemli merkezlerini terk etti. Yabancı güçlerin tamamına yakını da Afganistan'dan ayrıldı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.